TREŚĆ SPONSOROWANA

Zobacz, co należy wziąć pod uwagę, wybierając kuchenny sprzęt, by gotowanie było bezpieczne!

Ten dylemat zna każda pani domu, która pewnego dnia stanęła przed sklepową półką pełną garnków, patelni czy form. Co wybrać? Z jakiego metalu powinny być wykonane naczynia? Czy powinny posiadać powłokę nieprzywieralną, a jeśli tak to jaką? Rozwiewamy wątpliwości!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zobacz, co należy wziąć pod uwagę, wybierając kuchenny sprzęt, by gotowanie było bezpieczne!

Przygotowane posiłki powinny być nie tylko uciechą dla podniebienia i zmysłu wzroku. Oprócz walorów estetyczno-smakowych dania powinny być też zdrowe, a co za tym idzie ważne jest bezpieczeństwo ich przygotowywania. Podpowiadamy, które sprzęty kuchenne są najlepsze, zarówno dla potrwa, jak i dla ciebie, i twoich najbliższych! 

5 ogólnych zasad przygotowywania zdrowych posiłków

Tego pewnie uczyła cię twoja mama i jak mantrę powtarzano w szkole, ale nie zaszkodzi przypomnieć. Oto najbardziej elementarne zasady bezpiecznego i higienicznego gotowania:
1. Przed rozpoczęciem pracy w kuchni dokładnie umyj ręce, warzywa, owoce, mięso i skorupki jajek
2. Surowe jedzenie trzymaj zawsze z daleka od owoców, warzyw i sera
3. Zawsze używaj osobnej deski do krojenia warzyw, owoców i mięsa
4. Zamrożone posiłki przechowuj w specjalnych woreczkach i wykorzystuj je w ciągu 3-4 dni
5. Używaj odpowiednich sprzętów kuchennych do gotowania

Które sprzęty kuchenne są najlepsze? 

Bezpieczne, czyli jakie? Spór o to, które sprzęty kuchenne są najbardziej odpowiednie dla naszego zdrowia trwa od dawna. My już wiemy, na jakie warto się zdecydować, by posłużyły na lata, a posiłki były pyszne i zdrowe! Firma Chemours tworzy i produkuje nowoczesne powłoki wielowarstwowe pod marką TeflonTM, które zapewniają nie tylko doskonały smak, ale i bezpieczeństwo gotowania. Sprawdź, co je wyróżnia!

Rekomendacje i atesty od niezależnych instytucji

Liczne badania i atesty potwierdzają, że zdecydowanie najlepszym wyborem są  naczynia z powłoką TeflonTM.  Dlaczego? Ponieważ specyfika powłok TeflonTM  polega na połączeniu doskonałych właściwości "nonstick" (zapobieganie przywieraniu) z długotrwałą wytrzymałością na zarysowania podczas codziennego użytkowania.
Naczynia z powłoką TeflonTM rekomendują specjaliści od żywienia i organizacje American Heart Association oraz National Stroke Association. TeflonTM jest bezpieczny, dlatego posiada atesty dopuszczające go do kontaktu z żywnością od niezależnych instytucji zewnętrznych: EPA, FDA, Holenderskiego Ministerstwa Zdrowia i EFSA - European Food Safety Association.

Tłuszcz? Tylko do smaku lub dla zdrowia

Sprzęt z powłoką TeflonTM wspiera zdrową dietę. Zarówno patelnie, jak i garnki czy formy z powłoką TeflonTM  pozwalają nam używać tłuszczu tylko dla podniesienia walorów smakowych lub zdrowotnych (w przypadku zdrowych tłuszczy) przygotowywanych potraw. Możesz więc swobodnie  usmażyć warzywa, bez konieczności dodawania oleju czy masła z obawy przed przywieraniem. W efekcie twoje danie jest mniej kaloryczne i dużo zdrowsze. A smak? Nie masz się czego obawiać - będzie doskonały!

Testy jakości, czyli najlepszy dowód

Wytrzymałość naczyń jest sprawdzana także pod kątem odporności ich powierzchni na zużycie. Powłoki TeflonTM poddawane są najtrudniejszym testom jakościowym. Chodzi o szereg badań laboratoryjnych z użyciem specjalnych urządzeń/maszyn symulujących użycie naczynia w kuchni polegających na sprawdzeniu wytrzymałości na zadrapania i ścieranie, przeprowadzanych w temperaturze, w której zazwyczaj smażymy i gotujemy. Wyniki pozytywnie zaskakują. TeflonTM, w porównaniu z innymi popularnymi powłokami osiąga o wiele lepsze rezultaty, co często widać gołym okiem. Wnioski? Sprzęt kuchenny z powłoką TeflonTM jest nie tylko bezpieczny dla zdrowia, ale także wytrzymały na uszkodzenia, dzięki czemu można z niego korzystać przez wiele lat.  

 

Materiał powstał przy współpracy z marką TeflonTM