Szakszuka z ciecierzycą – prosty przepis na sycące danie

Szakszuka składa się z sosu pomidorowego, papryki i jajek. To proste danie jest pyszną propozycją na sycące śniadanie, obiad lub kolację. Możesz je przygotować w wielu wersjach z ulubionymi dodatkami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Szakszuka z ciecierzycą – prosty przepis na sycące danie
fot. Adobe Stock
Tradycyjna receptura szakszuki pochodzi z  Tunezji, ale cieszy się ona popularnością także w Izraelu i północnej Afryce. Klasyczna szakszuka to nic innego jak jajka gotowane w sosie pomidorowym z papryką i aromatycznymi przepisami.

Szakszuka z ciecierzycą i serem feta

Ten przepis to wariacja na temat klasyki. Znajdziesz tutaj podstawowe składniki wzbogacone o pożywną i zawierającą dużo białka ciecierzycę.

Składniki:
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zółta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szalotki lub cebula dymka,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
  • ½ kostki sera feta,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej harrisy (opcjonalnie),
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • natka pietruszki, kolendra lub szczypior do posypania.
Wykonanie:
  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie, aż będą zarumienione.
  2. Dodaj przyprawy oraz harrisę i podsmażaj, aż uwolnią swój aromat. Uważaj, żeby nie przypalić przypraw.
  3. Paprykę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni aż zmięknie.
  4. Dodaj pomidory oraz ciecierzycę i duś wszystko pod przykryciem ok. 5 minut.
  5. Zrób cztery wgłębienia w pomidorowym sosie i wbij w nie jajka. Przykryj szakszukę pokrywką i duś przez kilka minut, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  6. Zdejmij szakszukę z ognia i posyp pokruszonym serem feta oraz wybranymi ziołami.
Szakszuka prosty przepis
fot. Adobe Stock
 
Z czym podać szakszukę? Danie to wyśmienicie smakuje, w towarzystwie kromki domowego chleba na zakwasie lub chlebka naan. Jeśli masz trochę czasu przygotuj wcześniej ziołowy chlebek do odrywania, który jest niezwykle aromatyczny i będzie smakowitym dodatkiem do śniadaniowej szakszuki. Posmarowane grubą warstwą masła i posypane solą domowe bagietki z pewnością zasmakują nawet najmłodszym smakoszom.

Szakszuka na wiele sposobów

Każdy kucharz ma swoją ulubioną recepturę i składniki. Podstawowy przepis na szkaszukę jest wspaniałą bazą do przygotowywania autorskich wersji tej potrawy.

To danie z pewnością można jeść na wiele sposobów i w wielu wydaniach. Dla urozmaicenia możesz dodać bakłażana, cukinię, a nawet ziemniaki. Dzięki temu możesz jeść szakszukę tak często jak lubisz, a ona nigdy się nie znudzi.

Szakszuka na śniadanie
fot. Adobe Stock

Zielona szakszuka z groszku

Szakszukę w wersji zielonej przygotowuje się podobnie jak tę tradycyjną, pomidory jednak zastępuje się puree z groszku. Przepis jest banalny!

Składniki:
  • 1 opakowanie groszku mrożonego (ok. 250 g),
  • 1 cebula,
  • 60 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • ½ łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżka czarnuszki,
  • 3 łyżki twarogu koziego (opcjonalnie),
  • olej do smażenia,
  • garść liści kolendry lub natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
  1. Groszek ugotuj w rondelku z masłem i solą. Dodaj tyle wody, aby zakryła ona groszek.
  2. Ugotowany do miękkości groszek zblenduj na jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę do miękkości.
  4. Wlej na patelnię zblendowany groszek, dodaj sok z cytryny i wbij jajka. Całość podsmażaj tak długo, aż białka będą ścięte.
  5. Szakszukę podawaj z kolendrą lub natką i kozim serem.
Zielona szakszuka Zielona szakszuka z groszkiem i awokado
fot. Adobe Stock
 
Jeśli potrzebujesz więcej smakowych inspiracji spróbuj jak smakuje szakszuka z dynią albo szakszuka z cukinią i pieczarkami. Tradycyjny sos pomidorowy możesz zastąpić puree z dyni lub passatą z groszku.