Tradycyjna receptura szakszuki pochodzi z Tunezji, ale cieszy się ona popularnością także w Izraelu i północnej Afryce. Klasyczna szakszuka to nic innego jak jajka gotowane w sosie pomidorowym z papryką i aromatycznymi przepisami.
Składniki:
fot. Adobe Stock
Z czym podać szakszukę? Danie to wyśmienicie smakuje, w towarzystwie kromki domowego chleba na zakwasie lub chlebka naan. Jeśli masz trochę czasu przygotuj wcześniej ziołowy chlebek do odrywania, który jest niezwykle aromatyczny i będzie smakowitym dodatkiem do śniadaniowej szakszuki. Posmarowane grubą warstwą masła i posypane solą domowe bagietki z pewnością zasmakują nawet najmłodszym smakoszom.
To danie z pewnością można jeść na wiele sposobów i w wielu wydaniach. Dla urozmaicenia możesz dodać bakłażana, cukinię, a nawet ziemniaki. Dzięki temu możesz jeść szakszukę tak często jak lubisz, a ona nigdy się nie znudzi.
fot. Adobe Stock
Składniki:
fot. Adobe Stock
Jeśli potrzebujesz więcej smakowych inspiracji spróbuj jak smakuje szakszuka z dynią albo szakszuka z cukinią i pieczarkami. Tradycyjny sos pomidorowy możesz zastąpić puree z dyni lub passatą z groszku.
Szakszuka z ciecierzycą i serem feta
Ten przepis to wariacja na temat klasyki. Znajdziesz tutaj podstawowe składniki wzbogacone o pożywną i zawierającą dużo białka ciecierzycę.Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zółta,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szalotki lub cebula dymka,
- 4 jajka,
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- ½ kostki sera feta,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej harrisy (opcjonalnie),
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- natka pietruszki, kolendra lub szczypior do posypania.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie, aż będą zarumienione.
- Dodaj przyprawy oraz harrisę i podsmażaj, aż uwolnią swój aromat. Uważaj, żeby nie przypalić przypraw.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni aż zmięknie.
- Dodaj pomidory oraz ciecierzycę i duś wszystko pod przykryciem ok. 5 minut.
- Zrób cztery wgłębienia w pomidorowym sosie i wbij w nie jajka. Przykryj szakszukę pokrywką i duś przez kilka minut, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- Zdejmij szakszukę z ognia i posyp pokruszonym serem feta oraz wybranymi ziołami.
fot. Adobe Stock
Szakszuka na wiele sposobów
Każdy kucharz ma swoją ulubioną recepturę i składniki. Podstawowy przepis na szkaszukę jest wspaniałą bazą do przygotowywania autorskich wersji tej potrawy.To danie z pewnością można jeść na wiele sposobów i w wielu wydaniach. Dla urozmaicenia możesz dodać bakłażana, cukinię, a nawet ziemniaki. Dzięki temu możesz jeść szakszukę tak często jak lubisz, a ona nigdy się nie znudzi.
fot. Adobe Stock
Zielona szakszuka z groszku
Szakszukę w wersji zielonej przygotowuje się podobnie jak tę tradycyjną, pomidory jednak zastępuje się puree z groszku. Przepis jest banalny!Składniki:
- 1 opakowanie groszku mrożonego (ok. 250 g),
- 1 cebula,
- 60 g masła,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka tymianku,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżka czarnuszki,
- 3 łyżki twarogu koziego (opcjonalnie),
- olej do smażenia,
- garść liści kolendry lub natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
- Groszek ugotuj w rondelku z masłem i solą. Dodaj tyle wody, aby zakryła ona groszek.
- Ugotowany do miękkości groszek zblenduj na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę do miękkości.
- Wlej na patelnię zblendowany groszek, dodaj sok z cytryny i wbij jajka. Całość podsmażaj tak długo, aż białka będą ścięte.
- Szakszukę podawaj z kolendrą lub natką i kozim serem.
fot. Adobe Stock