Sposób przygotowania:
Tort Wielki
Ciasti I
Z podanych składników upiec biszkopt piec 20-30 minut 180 C
Białka na sztywno, dodać cukier dobrze rozetrzeć aby cukru nie było czuć dodać mąkę proszek i żółtka wyłożyć na blachę wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
Ciasto II
z podanych składników upiec biszkopt.
Ciasto III
z podanych składników upiec biszkopt ( na końcu dodajemy orzechy)
Ciasto IV
Ubić pianę dodać cukier dobrze rozetrzeć następnie dodać, wiórki, sok z cytryny i mąkę z proszkiem.
Krem
Galaretkę rozpuść w 1/2 szkl. wody.
Z owoców odlać soczki. ( możesz nimi ciasto nasączyć)
Ananasy i brzoskwinie pokroić w kostkę.
1/2l mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,
w pozostałym mleku rozmieszać mąkę i żółtka.
Ugotować z tego budyń.
Utrzeć masło i margarynę i połączyć z zimnym budyniem.
Masę podzielić na IV części
część A
część B
część C
część D
do części b dodać tężejącą galaretkę.
Kładziemy ciasto I
przełożenie 1/2 kremu A układamy owoce brzoskwini i rozkładamy drugą 1/2 kremu A
ciasto II
przełożenie 1/2 Krem B ( z galaretką) układamy wiśnie i druga 1/2 kremu B
Ciasto III
przełożenie 1/2 kremu C układamy ananasy i drugą połowę kremu C
Ciasto IV
Ostatnią częścią D kremu ozdabiamy tort.
Na masę można zrobić również masę cukrową, lub kupić marcepan.
Ja ułożyłam opłatek.
Z podanych składników upiec biszkopt piec 20-30 minut 180 C
Białka na sztywno, dodać cukier dobrze rozetrzeć aby cukru nie było czuć dodać mąkę proszek i żółtka wyłożyć na blachę wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
Ciasto II
z podanych składników upiec biszkopt.
Ciasto III
z podanych składników upiec biszkopt ( na końcu dodajemy orzechy)
Ciasto IV
Ubić pianę dodać cukier dobrze rozetrzeć następnie dodać, wiórki, sok z cytryny i mąkę z proszkiem.
Krem
Galaretkę rozpuść w 1/2 szkl. wody.
Z owoców odlać soczki. ( możesz nimi ciasto nasączyć)
Ananasy i brzoskwinie pokroić w kostkę.
1/2l mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,
w pozostałym mleku rozmieszać mąkę i żółtka.
Ugotować z tego budyń.
Utrzeć masło i margarynę i połączyć z zimnym budyniem.
Masę podzielić na IV części
część A
część B
część C
część D
do części b dodać tężejącą galaretkę.
Kładziemy ciasto I
przełożenie 1/2 kremu A układamy owoce brzoskwini i rozkładamy drugą 1/2 kremu A
ciasto II
przełożenie 1/2 Krem B ( z galaretką) układamy wiśnie i druga 1/2 kremu B
Ciasto III
przełożenie 1/2 kremu C układamy ananasy i drugą połowę kremu C
Ciasto IV
Ostatnią częścią D kremu ozdabiamy tort.
Na masę można zrobić również masę cukrową, lub kupić marcepan.
Ja ułożyłam opłatek.