Truskawki nie tylko w kuchni

Wysoka temperatura i piękne słońce oraz soczyste owoce truskawek to rozkosze lata! Przez najbliższe tygodnie aromat i smak truskawek wypełni stragany i sklepy.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Truskawki nie tylko w kuchni

Truskawkami nazywamy poziomki wielkoowocowe bądź inaczej poziomki ananasowe, których mieszankę uzyskano w Europie, w XVIII w.. Skrzyżowano wtedy poziomki wirginijskiej, z Ameryki Północnej i chilijskiej, z Ameryki Południowej. Czy wiecie, że Polskę zaliczamy do największych producentów truskawek, zaraz obok Stanów Zjednoczonych, Japonii i Chin? Jest się czym pochwalić, więc nie dziwi nas fakt, że je uwielbiamy.

Truskawki mają wiele walorów zdrowotnych i dietetycznych. Te owoce cieszą nie tylko nasze podniebienia, ale i oczy. Ich piękny czerwony kolor efektownie wygląda jako dekoracja. Truskawki, poza zjedzeniem ich prosto z krzewu, możemy przetworzyć na wiele sposób. Zamrażamy je, aby w czasie smutnej zimy ożywić nasze zmysły. Gotujemy na kompot, który świetny jest do spożycia na zimno i gorąco. Jak również robimy z nich dżemy, bo taka konfitura domowej roboty nie może równać się tej sklepowej.

Jednak słodki smak truskawek możemy poczuć nie tylko w kuchni…Dla bardziej wyrafinowanych, truskawki i bita śmietana do urozmaicenia gry wstępnej. Świetna zabawa, a jaki smak. To naprawdę pobudza wszystkie zmysły, warto spróbować. Nie bez powodu truskawka, ze względu na swój czerwony kolor oraz kształt serca, była symbolem Venus, greckiej bogini miłości. Stary przesąd mówi, że jeśli zjecie wspólnie przepołowioną truskawkę to zakochacie się w sobie.

Jeden z producentów prezerwatyw wyszedł nam naprzeciw. W sklepach dostępne są truskawkowe żele do masażu Unimil Luscious. Słodki smak i aromat soczystej truskawki możemy poczuć na naszych językach, gdyż jest to żel jadalny! Można go nakładać na wszystkie części ciała. Ma delikatną konsystencję, która zapewnia miękkość ruchów i może być również używany jako intymny żel nawilżający. Sezon na truskawki właśnie trwa, więc należy wykorzystać ten moment. Cieszyć się ich smakiem i rozkoszą jaką dają.

Truskawki - przepisy >