![Uczta dla zmysłów - kuchnia meksykańska Uczta dla zmysłów - kuchnia meksykańska](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/uczta-dla-zmyslow-kuchnia-meksykanska-316639.jpg)
Istotny wpływ na ukształtowanie się kuchni meksykańskiej miały kuchnie: hiszpańska, prekolumbijska oraz europejska. W zależności od regionu smaki różnią się od siebie - kuchnia na północny charakteryzuje się prostotą i łagodnością, centralny Meksyk to mieszanka wybuchowa, zaskakująca niespotykanymi połączeniami, z kolei na południu królują owoce morza, warzywa.
Kuchnia meksykańska - ciekawostki, porady, wywiady i przepisy >>>
W trakcie spotkania uczestnicy mieli okazję spróbować smaków Meksyku, wraz ze Stefanem Birkiem przygotowali typowe dania kuchni meksykańskiej - przepyszną przystawkę sincronizadas, czyli tortillę zapieczoną z egzotyczną salsą z dodatkiem kurczaka, szynki i sera, czerwone enchiladas, rozgrzewającą meksykańską zupę jarzynową, pikantne chili con carne, sycący i aromatyczny ryż z czarną fasolą oraz ciekawy meksykański deser - churros.
Zetknięcie z kolorową, pełną słońca oraz wyrazistych smaków i zapachów kuchnią meksykańską nastroiło naszych gości bardzo pozytywnie. Zobaczcie, jak bawili się w trakcie spotkania.
Relacja z warsztatów: