Czym są papryczki padron?
Papryczki padron to popularny rodzaj tapas, chętnie jedzonego w krajach hiszpańskich. Swoją nazwę - pimientos de Padrón - zawdzięczają galicyjskiemu miastu, z którego się wywodzą. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a smak doskonale komponuje się z innymi daniami.Charakteryzują się słodkością z delikatną nutką goryczy, typową dla papryki. Papryczki padron pozbawione są ostrości, ale powszechnie mówi się, że jedna na kilkadziesiąt papryczek trafia się piekielnie ostra. Czy to prawda? Trzeba koniecznie przekonać się samemu.
fot. Adobe Stock
Papryczki padron – jak wybrać najlepsze?
Obecnie w wielu sklepach łatwo znaleźć ten rodzaj przekąski. Czasem trudno je rozpoznać pośród wielu odmian papryki, ale z reguły są one odpowiednio oznaczone. Papryczki padron są niewielkich rozmiarów, podobnych do papryczek chili, są jednak od nich wyraźnie grubsze i występują wyłącznie w zielonym kolorze.Wybierając papryczki padron w sklepie zwróć uwagę, aby były jędrne, a ich skórka gładka – wtedy masz pewność, że są świeże i słodkie w smaku.
Jak zrobić papryczki padron?
Składniki:- 1 opakowanie papryczek padron,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 średnie ząbki czosnku,
- sól gruboziarnista lub w płatkach (np. Maldon).
- Papryczki padron dokładnie umyj i osusz. Ząbki czosnku obierz i pokrój w grube plastry.
- Oliwę rozgrzej na patelni i wrzuć na nią czosnek. Podsmażaj do momentu, aż nabierze brązowego koloru.
- Papryczki padron wymagają kilku minut na przygotowanie, dlatego możesz wcześniej zdjąć czosnek z patelni, aby się nie przypalił podczas smażenia.
- Podsmażaj zielone papryczki na patelni, aż staną się miękkie, a ich skórka będzie wyrazie przypalona i pomarszczona. Papryczki padron mogą pękać podczas smażenia – to oczekiwany proces. Pod wpływem temperatury pęcznieją, a następnie pękają stając się wyraźnie mniejsze.
- Przełóż przekąskę na talerz, dodaj podsmażony wcześniej czosnek, a na koniec oprósz sowicie solą.
fot. Adobe Stock
Z czym podać papryczki padron?
Papryczki padron w krajach hiszpańskich podawane są na wiele sposobów. Można je przygotować w formie salsy, faszerowane lub jako składnik marynaty. Jednak najsłynniejsze są podsmażone i podane z solą w formie tapas.W ich towarzystwie dobrze smakować będą różnego rodzaju pasty jak np. baba ganoush z bakłażana, ser labneh, a także hiszpańskie sery i wędliny. Warto zestawić je dobrym pieczywem lub pitą.
Papryczki padron to wspaniała przekąska, którą warto serwować na przyjęciach, lub na kolację we dwoje.
fot. Adobe Stock