Papryczki padron – jak je przygotować?

Papryczki padron to pyszny i szybki do przygotowania rodzaj hiszpańskiego tapas. Do ich zrobienia potrzebujesz tylko czterech składników: papryczek, oliwy, soli i czosnku. Doskonale sprawdzą się jako przekąska, danie imprezowe lub dodatek do potraw z grilla.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Papryczki padron – jak je przygotować?
fot. Adobe Stock

Czym są papryczki padron?

Papryczki padron to popularny rodzaj tapas, chętnie jedzonego w krajach hiszpańskich. Swoją nazwę - pimientos de Padrón - zawdzięczają galicyjskiemu miastu, z którego się wywodzą. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a smak doskonale komponuje się z innymi daniami.

Charakteryzują się słodkością z delikatną nutką goryczy, typową dla papryki. Papryczki padron pozbawione są ostrości, ale powszechnie mówi się, że jedna na kilkadziesiąt papryczek trafia się piekielnie ostra. Czy to prawda? Trzeba koniecznie przekonać się samemu.

Papryczki padron
fot. Adobe Stock

Papryczki padron – jak wybrać najlepsze?

Obecnie w wielu sklepach łatwo znaleźć ten rodzaj przekąski. Czasem trudno je rozpoznać pośród wielu odmian papryki, ale z reguły są one odpowiednio oznaczone. Papryczki padron są niewielkich rozmiarów, podobnych do papryczek chili, są jednak od nich wyraźnie grubsze i występują wyłącznie w zielonym kolorze.

Wybierając papryczki padron w sklepie zwróć uwagę, aby były jędrne, a ich skórka gładka – wtedy masz pewność, że są świeże i słodkie w smaku.

Jak zrobić papryczki padron?

Składniki:
  • 1 opakowanie papryczek padron,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • sól gruboziarnista lub w płatkach (np. Maldon).
Wykonanie:
  1. Papryczki padron dokładnie umyj i osusz. Ząbki czosnku obierz i pokrój w grube plastry.
  2. Oliwę rozgrzej na patelni i wrzuć na nią czosnek. Podsmażaj do momentu, aż nabierze brązowego koloru.
  3. Papryczki padron wymagają kilku minut na przygotowanie, dlatego możesz wcześniej zdjąć czosnek z patelni, aby się nie przypalił podczas smażenia.
  4. Podsmażaj zielone papryczki na patelni, aż staną się miękkie, a ich skórka będzie wyrazie przypalona i pomarszczona. Papryczki padron mogą pękać podczas smażenia – to oczekiwany proces. Pod wpływem temperatury pęcznieją, a następnie pękają stając się wyraźnie mniejsze.
  5. Przełóż przekąskę na talerz, dodaj podsmażony wcześniej czosnek, a na koniec oprósz sowicie solą.  
Jak jeść papryczki padron? Wystarczy chwycić za ogonek i zjeść całą papryczkę na raz. Jej nasiona nie są ostre, więc posmakują one także osobom, które stronią od pikantnych smaków.

Smażone papryczki padron Papryczki padron z solą
fot. Adobe Stock

Z czym podać papryczki padron?

Papryczki padron w krajach hiszpańskich podawane są na wiele sposobów. Można je przygotować w formie salsy, faszerowane lub jako składnik marynaty. Jednak najsłynniejsze są podsmażone i podane z solą w formie tapas.

W ich towarzystwie dobrze smakować będą różnego rodzaju pasty jak np. baba ganoush z bakłażana, ser labneh, a także hiszpańskie sery i wędliny. Warto zestawić je dobrym pieczywem lub pitą.

Papryczki padron to wspaniała przekąska, którą warto serwować na przyjęciach, lub na kolację we dwoje.

Papryczki padron to popularne tapas
fot. Adobe Stock