Sposób przygotowania:
Uśmiechnięty makowiec
Masę makową wykładamy do dużej miski. Dodajemy żółtka, zmielone migdały, kawę, mieszankę keksową, mannę oraz starte na dużych oczkach jabłka. Dokładnie mieszamy. Jeśli nie mamy smażonych jabłek, to jakieś 800 g ścieramy na dużych oczkach i smażymy. Dodajemy miód, mannę i lekko studzimy. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Mieszamy z masą makową. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę masy makowej. Układamy na niej biszkopty płaską stroną do góry. Na nich rozsmarowujemy jabłka i przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Tym razem płaską stroną do spodu. I wylewamy resztę masy makowej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy około 80 minut. Tłuszcz rozpuszczamy razem z miodem, dodajemy kakao i taką polewą smarujemy zimne ciasto. A gdy polewa zacznie tężeć posypujemy wiórkami.
marietta