Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Książka Kucharska: Uszka - na Wigilię i nie tylko

Uszka wigilijne Heni

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez nich.

Uszka wigilijne Heni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Uszka wigilijne Heni

 

 

Sposób przygotowania:

Uszka wigilijne Heni
Grzyby suszone namoczyć i ugotować w wodzie w której się moczyły. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki. Maślaki pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i przesmażyć cebulę. Dodać dobrze osączone grzyby i smażyć 15 minut. Wystudzić. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na części. Każdą rozwałkować na cienki placek i wykrawać małe krążki (ja wykrawam literatką). Nakładać farsz i zlepiać małe pierożki, które następnie na palcu zlepiać w uszko. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotować 1 minutę od wypłynięcia.
Uszka wigilijne Heni
Suszone grzyby namoczyć aa następnie ugotować.
Uszka wigilijne Heni
Gotowy farsz z grzybów leśnych i pieczarek.
Uszka wigilijne Heni
Z ciasta wycinać literatką małe kóleczka.