Co on w sobie ma?Przede wszystkim witaminy z grupy B, C, PP. Witaminę A również, ale jedynie w liściach, a nie główkach czosnku.Ponadto zawarte w nim są sole mineralne – fosfor, wapń, żelazo, sód, magnez, potas. Poza tym jod, miedź, mangan, cynk. Jednak najwięcej w ząbkach czosnku jest siarki. Na zdrowie Czosnek pomaga nie tylko wzmocnić odporność. Zalecany jest do spożywania również przy wysokim ciśnieniu, by pozbyć się uporczywego kataru, poprawić trawienie. Można go stosować w leczeniu grzybic, przeziębień. Czosnkowe miksturyNie ma jednego idealnego sposobu zażywania czosnku. Jedni przyrządzają specjalne nalewki z nim w roli głównej. Wystarczy woda, cytryna, miód i właśnie czosnek. Taką miksturę należy pić codziennie, by ustrzec się przed przeziębieniami.Niektórzy wykonują tego typu nalewki na bazie alkoholu, oleju, a nawet gliceryny. Czosnek w kuchniJego zastosowanie w gotowaniu jest ogromne i zależy tylko i wyłącznie od wyobraźni i upodobań kucharza. Czosnek doskonale komponuje się z wszelkimi potrawami z mięsa. Przykładowo z tradycyjnymi polskimi schabowymi. Przyrządzając takie kotlety oprócz soli, pieprzu, warto dodać zmiażdżony uprzednio czosnek i po prostu wetrzeć w mięso. Odstawić na pewien czas, by wszystko wniknęło w mięso. Dopiero później smażymy. Przyprawa ta dobrze komponuje się również z bakłażanem. Czosnek można dodawać też do wszelkich past, jak chociażby pasty z warzywami, twarożkiem. Polecamy dodawać czosnek do potraw kuchni francuskiej (np. ślimaki z masełkiem czosnkowym), hiszpańskiej, a także włoskiej (spaghetti aglie&olio). Czosnek stanowi doskonały dodatek wszelkich past, masełek, sosów. Może wzbogacić smak sosu barbecue, majonezowego, winno-ziołowego. Można go dodawać również do zup, w tym tradycyjnego żuru, jak również sałatek.