Sposób przygotowania:
Wężowa zapiekanka
Ugotuj szyjki z włoszczyzną - bulion wykorzystasz do innej potrawy. Namocz grzyby. Mięso obierz z kości (oczywiście bez skóry) rozkładając je palcami na cieniutkie paseczki. Ugotuj drobno pokrojone grzyby w małej ilości wody z moczenia. Przygotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Formę żaroodporną (taką do tarty) posmaruj grubo masłem, posyp bułką tartą. Rozłóż równomiernie połowę makaronu, następnie połowę paseczków mięsa i połowę grzybów (odsączonych !) - posyp posiekanym zielonym pieprzem. Jaja wymieszaj ze śmietaną i serem,delikatnie posól (ser jest już słony!), dopraw pieprzem kolorowym. Masą jajeczno-serową pokryj równomiernie makaron tak, alby nie wystawał z masy, gdyż w czasie zapiekania wysuszą się wystające nitki. Wstaw zapiekankę do piekarnika (temp ok 180stopni) i zapiekaj , aż masa całkowicie się zetnie. Czas zależy od wielkości formy, a co za tym idzie grubości zapiekanki. Ale to jeszcze nie wszystko! Mięso (drugą część) z szyjek indyczych dodaj do grzybów , dopraw sosem sojowo-grzybowym, pieprzem do smaku,Zagęść mąką wymieszną w odrobinie wody.Sprawdż smak i dopraw ostatecznie pieprzem i solą (jeśli trzeba). Część makaronu przesmaż na oliwie z dodatkiem proszku curry i dopraw odrobiną soli. Po wyjęciu zapiekanki wykonaj dekorację "wężową" - rozłóż biały makaron w kształcie węża, wypustki grzbietowe i wnętrze pyska ułóż z żółtego makaronu, grzbiet z sosu grzybowo-mięsnego. Oczy i nozdrza wykonaj z kaparów, kolce i "ząb jadowy" z papryczek. Włóż na chwilę do piekarnika i zagrzej potrawę, jeśli potrawa przestygła przy dekoracji. Ułóż akcent zielony z kiełków i sałaty, jaką masz pod ręką :)
luna
msewka
jaNina
Dzięki!
Pozdrawiam! Nina
Donlino