iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Wigilijne krokiety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

W moim domu nie ma wigilii bez krokietów kiedyś robiłam tylko z kapusta i grzybami teraz z odrobiną mięsa i pieczarkami. Trochę inne bardzo smaczne

Wigilijne krokiety Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wigilijne krokiety

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne krokiety
Zaczynamy od przygotowania ciast naleśnikowego. Miksujemy mleko z jajkiem dodajemy sól do smaku. Wlewamy wodę gazowaną i miksujemy dodając po troszku mąkę aby ciasto zgęstniało. Na końcu dodajemy olej. Jeszcze raz miksujemy. Ciasto odstawiamy na ok 20 min. Po tym czasie smażymy naleśniki. Farsz. Kapustę kiszona gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ugotowaną odcedzamy. Pieczarki kroimy w plasterki podsmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu do smaku. Kapustę i pieczarki mielimy w maszynce do mięsa na dużych dziurkach. Na dużej patelni podsmażamy mięso mielone dodajemy zmielona kapustę i pieczarki. Smażymy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy, Mleko mieszamy z jakiem i solą do smaku. W cieście moczymy krokiety następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju .
Wigilijne krokiety
zawinięte krokiety przed obtoczeniem w cieście i tartej bułce
Wigilijne krokiety
gotowy farsz do krokietóe nakaldamy i zawijamy