Sposób przygotowania:
Wołowina w ziemniaczanym gniazdku
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepło dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby były kremowe (lub przeciskamy przez praskę) - powstało puree. Wołowinę kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulą i pokrojone w plasterki (lub w cząstki). Smażymy wszystko razem aż woda z pieczarek odparuje. Następnie dodajemy pomidory w puszce, rozmaryn, koncentrat pomidorowy i wino, dusimy około 20 minut aż wino odparuje. Dodajemy bulion i dusimy kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę i masło, dodajemy przyprawy i mieszamy - wstawiamy całość na ogień i zagotowujemy. Do masy dodajemy żółty ser starty na grubych oczkach tarki. Mieszamy aż do powstania kremowej konsystencji, doprawiamy ewentualnie do smaku pieprzem i solą, ewentualnie chili. Powstały sos łączmy z ziemniakami, dokładnie mieszamy. Masę ziemniaczaną układamy w naczyniu żaroodpornym formując gniazdko. Do gniazdka wlewamy wołowy gulasz. Całość zapiekamy 25 minut w 180 stopniach. Całość można posypać dodatkowo startym żółtym serem. Podajemy od razu, dekorujemy świeżymi gałązkami rozmarynu Smacznego :)
edytaha