Wszystko o tym jak gotować kaszę

Gotowanie kaszy nie zawsze jest łatwe. Ale mimo tego należy ją często gotować i jeść ponieważ jest ona bardzo, bardzo zdrowa i pożywna.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Wszystko o tym jak gotować kaszę
Jeśli kupujemy kaszę w torebkach wystarczy robić wszystko według wskazówek na opakowaniu. Kupując kaszę na wagę jest nieco trudniej. Do gotowania potrzebny będzie garnek z grubym dnem, przykrywka, woda i kasza. Ilość wody zależy od tego jak chcemy ugotować kaszę (na sypko czy na gęsto).Kasze przed gotowaniem należy dokładnie przebrać. Grube kasze należy dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Sypkie rodzaje kasz (np. manna) należy odsiać, czyli wsypać na sito i poruszać. Gryczanej kaszy nie należy płukać! Oczyszczoną kaszę wsypuje się do garnka, zalewa wodą i przykrywa. Najlepiej gotować kaszę na małym ogniu. Zaraz po tym jak woda w garnku z kaszą zacznie się gotować, można zdjąć ją z ognia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika. Do gotowania należy dodać tłuszcz: (jedną łyżkę na 10 dag suchej kaszy). Jaglana kasza często posiada goryczkę, aby pozbyć się jej najpierw należy ją zagotować i odcedzić. Chcąc zagotować kaszę na sypko powinniśmy na szklankę kaszy dodać dwie i pół szklanki wody. Jeśli chcemy by była gęsta dodajemy 3 i pół szklanki wody. Jeśli chodzi o kaszę jęczmienną perłową i mazurską, wiejską podczas gotowania należy postępować podobnie jak w przypadku jaglanej. Gryczaną kaszę gotuje się tylko na sypko, im bardziej jest palona tym bardziej jest sypka. Na jedną szklankę kaszy trzeba wlać dwie szklanki wody. Kasza Pęczak- Często zapominany pęczak jest bardzo zdrowy i świetnie pasuje do sosów. Gotuje się go wyłącznie na sypko w proporcjach: jedna szklanka kaszy na trzy szklanki wody. Kasza manna musi być gotowana na gęsto, inaczej nie da się tego zrobić. Na jedną szklankę kaszy wlewa się do garnka 4 szklanki wody. Kaszę krakowską na sypko gotujemy wsypując jedną szklankę kaszy i wlewając 2 szklanki wody. Jeśli chcemy ugotować ją na gęsto powinniśmy dodać dwa razy więcej wody, czyli 4 szklanki. Po ugotowaniu zwykle od razu podaje się kaszę, jednak nie trzeba. Kaszę łatwo można odgrzać w mikrofalówce. Po nałożeniu na talerze można ją okrasić skwarkami czy masłem.