CO KRYJE SIĘ W SZPINAKU?
Szpinak w dzieciństwie kojarzył nam się z niesmaczną i mdłą papką. Ten obraz możecie wymazać z pamięci, teraz bowiem korzystając z ciekawych przepisów, stworzycie z niego prawdziwy rarytas! A jakie składniki odżywcze znajdziemy w szpinaku?
Te niepozorne liście są bogatym źródłem żelaza i cennego kwasu foliowego wspomagającego procesy krwiotwórcze oraz chroniącego przed chorobami układu krążenia. Wspomniany kwas jest także niezwykle ważny dla kobiet będących w ciąży, ponieważ bierze udział w tworzeniu układu nerwowego płodu.
Zdjęcia: Fotolia
Szpinak zawiera również cenne antyoksydanty – luteinę, neoksantynę i kwercetynę, które eliminują wolne rodniki odpowiedzialne za zmiany nowotworowe oraz konieczne do utrzymania zdrowia witaminy i minerały: A, C, E, K oraz beta-karoten, magnez, potas, wapń i znaczne ilości szczawianów!
Nie sposób nie wspomnieć, że liście szpinaku są niskokaloryczne i polecane są wszystkim dbającym o linię oraz tym którzy mają problemy z trawieniem, z nerkami czy skórą!
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPINAK?
Szpinak to warzywo, które coraz częściej trafia na nasze stoły. Przysmak ten dostępny jest niemal w każdym sklepie pod postacią młodych, świeżych liści lub w wersji mrożonej.
Niezależnie od tego, który rodzaj wybierzemy, aby zyskał on wyśmienity smak warto przyrządzić go z czosnkiem, cebulą, płatkami czerwonej papryki czy imbirem.
Liście szpinaku wyśmienicie smakują również z mięsem drobiowym, (idealny okaże się filet z kurczaka lub indyka) rybami bądź owocami morza! Całość wzbogacona o ser feta, ser pleśniowy czy słodką śmietankę spowoduję, że warzywo znacznie zyska na smaku i będzie bardziej kremowe! Dla poprawienia smaku, koniecznie dodajcie też odrobinę soli i pieprzu!
Powstały z wymienionych składników gęsty sos, idealnie skomponuje się z makaronem! Do tego celu najlepiej wykorzystać makaron pełnoziarnisty, który zawiera sporo witamin z grupy B, ogromne ilości błonnika pokarmowego oraz fosfor, magnez i cynk. Z sosem szpinakowym idealnie będą smakować popularne wstążki, kolanka, muszelki, rurki czy świderki!
PROPOZYCJE OBIADOWE
Makaron ze szpinakiem to potrawa, którą przygotujecie w zaledwie kwadrans! Do tego celu konieczny okaże się wiec sprawdzony, smakowity i ciekawy przepis.
Zdjęcia: Fotolia
Naszą propozycją na sycące danie będzie makaron ze szpinakiem i pieczarkami oraz fasolą! Takie połączenie smaków godne jest nie tylko skosztowania, ale i polecenia. Jeśli brak Wam czasu na przygotowywanie dwudaniowego obiadu, koniecznie przyrządźcie tą potrawę!
Ciekawą propozycją obiadową okażą się świderki ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi, które genialnie zasmakują ze świeżo startym parmezanem.
Wariacji na temat dań ze szpinaku jest mnóstwo. My zachęcamy zatem do udostępniania przepisów z jego dodatkiem. Każdy przepis opatrzony autorskim zdjęciem nagrodzony zostanie cennymi wirtualami. Zapraszamy!
Szpinak w dzieciństwie kojarzył nam się z niesmaczną i mdłą papką. Ten obraz możecie wymazać z pamięci, teraz bowiem korzystając z ciekawych przepisów, stworzycie z niego prawdziwy rarytas! A jakie składniki odżywcze znajdziemy w szpinaku?
Te niepozorne liście są bogatym źródłem żelaza i cennego kwasu foliowego wspomagającego procesy krwiotwórcze oraz chroniącego przed chorobami układu krążenia. Wspomniany kwas jest także niezwykle ważny dla kobiet będących w ciąży, ponieważ bierze udział w tworzeniu układu nerwowego płodu.
Zdjęcia: Fotolia
Szpinak zawiera również cenne antyoksydanty – luteinę, neoksantynę i kwercetynę, które eliminują wolne rodniki odpowiedzialne za zmiany nowotworowe oraz konieczne do utrzymania zdrowia witaminy i minerały: A, C, E, K oraz beta-karoten, magnez, potas, wapń i znaczne ilości szczawianów!
Nie sposób nie wspomnieć, że liście szpinaku są niskokaloryczne i polecane są wszystkim dbającym o linię oraz tym którzy mają problemy z trawieniem, z nerkami czy skórą!
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPINAK?
Szpinak to warzywo, które coraz częściej trafia na nasze stoły. Przysmak ten dostępny jest niemal w każdym sklepie pod postacią młodych, świeżych liści lub w wersji mrożonej.
Niezależnie od tego, który rodzaj wybierzemy, aby zyskał on wyśmienity smak warto przyrządzić go z czosnkiem, cebulą, płatkami czerwonej papryki czy imbirem.
Liście szpinaku wyśmienicie smakują również z mięsem drobiowym, (idealny okaże się filet z kurczaka lub indyka) rybami bądź owocami morza! Całość wzbogacona o ser feta, ser pleśniowy czy słodką śmietankę spowoduję, że warzywo znacznie zyska na smaku i będzie bardziej kremowe! Dla poprawienia smaku, koniecznie dodajcie też odrobinę soli i pieprzu!
Powstały z wymienionych składników gęsty sos, idealnie skomponuje się z makaronem! Do tego celu najlepiej wykorzystać makaron pełnoziarnisty, który zawiera sporo witamin z grupy B, ogromne ilości błonnika pokarmowego oraz fosfor, magnez i cynk. Z sosem szpinakowym idealnie będą smakować popularne wstążki, kolanka, muszelki, rurki czy świderki!
PROPOZYCJE OBIADOWE
Makaron ze szpinakiem to potrawa, którą przygotujecie w zaledwie kwadrans! Do tego celu konieczny okaże się wiec sprawdzony, smakowity i ciekawy przepis.
Zdjęcia: Fotolia
Naszą propozycją na sycące danie będzie makaron ze szpinakiem i pieczarkami oraz fasolą! Takie połączenie smaków godne jest nie tylko skosztowania, ale i polecenia. Jeśli brak Wam czasu na przygotowywanie dwudaniowego obiadu, koniecznie przyrządźcie tą potrawę!
Ciekawą propozycją obiadową okażą się świderki ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi, które genialnie zasmakują ze świeżo startym parmezanem.
Wariacji na temat dań ze szpinaku jest mnóstwo. My zachęcamy zatem do udostępniania przepisów z jego dodatkiem. Każdy przepis opatrzony autorskim zdjęciem nagrodzony zostanie cennymi wirtualami. Zapraszamy!
SylaUla
Magdalena88