Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wykwintne roladki z jagnięciny w ziołach

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 538

Mięso umyć, osuszyć w bibule, pokroić w niezbyt grube plastry. Owczy ser pokroić na

Wykwintne roladki z jagnięciny w ziołach

Składniki:

Wykwintne roladki z jagnięciny w ziołach

 

  • 40 dag jagnięciny
  • 4 plasterki chudego wędzonego boczku
  • 5 dag owczego sera
  • 2 gałązki tymianku
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • 60 dag marchewek
  • 4 pomidory
  • 2 puszki białej fasoli
  • gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 szklanki rosołu
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • łyżka zasmażki błyskawicznej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wykwintne roladki z jagnięciny w ziołach
Mięso umyć, osuszyć w bibule, pokroić w niezbyt grube plastry. Owczy ser pokroić na cztery kawałki. Na plastrach mięsa umieścić listki tymianku i przygotowane kawałki sera. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Uformować roladki, zawinąć je w plasterki boczku, spiąć drewnianymi wykałaczkami. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Papryczkę chili umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, następnie drobniutko pokroić. Umyte marchewki obrać, pokroić w niewielkie słupki. Sparzone i obrane ze skóry pomidory pokroić w drobną kosteczkę. Fasolę opłukać i dobrze osaczyć na sitku. Roladki krótko podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. Dodać czosnek i marchewki. Całość dusić przez 5 minut na małym ogniu. Podlać rosołem i sokiem pomidorowym, wrzucić posiekaną papryczkę chili, dusić jeszcze około 5 minut. Dodać kostki pomidorów, fasolkę, rozmaryn i oregano. Do całości wsypać zasmażkę błyskawiczną, gotować przez 1 minutę. Gptowe danie przyprawić solą i octem balsamicznym.