bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Zapiekane kuleczki mięsne w naleśnikach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zapiekanka z włoskich klimatów zrobiona przez męża z wykorzystaniem sosu Łowicz.

Zapiekane kuleczki mięsne w naleśnikach

Składniki:

Zapiekane kuleczki mięsne w naleśnikach

 

  • Ciasto na naleśniki:.
  • 2 jajka .
  • 2 szklanki mąki .
  • szklanka mleka .
  • sól .
  • 2 łyżki oliwy .
  • natka lub inne jakies ziołka .
  • nadzienie:
  • 400g mielonego wołowego
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • mała papryczka ostra
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • bazylia drobno posiekane listki
  • sos boloński łowicz
  • ser żółty starty

Sposób przygotowania:

Zapiekane kuleczki mięsne w naleśnikach
Ze składników na ciasto wyrabić naleśniki: jak jest za gęste to dodac wiecej mleka niz jest w przepisie. ma byc konsystencji śmietany. Odstawić do lodówki. Z miesa mielonego, jajka, bułki tartej, soli i pieprzu, drobno posiekanego ząbka czosnku i papryczki ulepic bardzo małe kuleczki mięsne i obsmażyc na rumiano na patelni. Zdjać z patelni. Na reszcie tłuszczu przesmażyć cebule, dodac sos łowicz, wymieszac wszystko razem, chwile pogotowac. Dorzucic do smaku oregano i posiekana bazylie, włożyc nasze kuleczki, doprawić pieprzem. Zagotowac razem. Usmażyć na patelni naleśniki. Na dno naczynia zaroodpornego dać naleśnik, nałozyc kuleczki z sosem, zawinac boki, obok zrobic to samo z kolejnym naleśnikiem, na wierzch sypnać ser zółty starty i skropic wszystko jeszcze sosem z nadzienia. Włożyc do piekarnika na 180st do czasu stopienia i zapieczenia sie potrawy.