Sposób przygotowania:
Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić lekko, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać gałkę muszkatołową, sól i obydwie mąki i dobrze wymieszać. Wbić 2 żółtka i zamieszać razem. Cebulę posiekać i smażyć na połowie masła z grzybami, aż woda z grzybów odparuje. Doprawić pieprzem ziołowym, rozmarynem, keczupem, sosem sojowym i solą. Na koniec dodać 2 surowe białka i usmażyć. Naczynie żaroodporne posmarować cienko tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część ziemniaków, rozsmarować i wyłożyć grzyby. Przykryć mniejszą częścią ziemniaków.Oprószyć przyprawą do frytek i ziemniaków. Na wierzchu rozłożyć wiórki zimnego masła, posypać startym żółtym serem i zapiekać ok.30 minut w 180 stopniach. Udekorować natką pietruszki. Podawać np. z sosem grzybowym lub keczupem.
Natala1210
luna
Śliweczka
Niuniaczka