Sposób przygotowania:
Zapiekanka w cukinii
Cukinie myjemy, przekrajamy wzdłuż, wydrążamy środek, pozostawiając 1,5 cm brzeg i dno.
Mięso mielimy, pieczarki kroimy plastry, świeże pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przysmażamy na nim mięso mielone wraz z połową przypraw (poza bazylią) i posiekanym wydrążonym miąższem z cukinii. Wyjmujemy łyżką cedzakową, na tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy pieczarki i resztę przypraw.
Czosnek, suszone pomidory, olej z nich oraz bazylię i szczyptę soli wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Plastry sera żółtego przekrajamy na pół wzdłuż.
Ryż mieszamy z masą czosnkowo – pomidorową i wykładamy kolejno warstwami: ryż, mięso, pieczarki i ser. Następnie znowu ryż i tak do wyczerpania składników. Na górze powinien się znaleźć ser.
Świeże pomidory miksujemy w blenderze z ząbkiem czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, koncentratem pomidorowym, jogurtem, mąką i wodą. Przelewamy sos do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien być gęsty.
Cukinie układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową (należy zostawić ok. 4-cm wyższy brzeg z każdej strony). Wlewamy obok cukinii ½ szklanki wody. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy do momentu aż ser się zarumieni.
Podajemy polane sosem pomidorowym.
Smacznego!
Mięso mielimy, pieczarki kroimy plastry, świeże pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przysmażamy na nim mięso mielone wraz z połową przypraw (poza bazylią) i posiekanym wydrążonym miąższem z cukinii. Wyjmujemy łyżką cedzakową, na tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy pieczarki i resztę przypraw.
Czosnek, suszone pomidory, olej z nich oraz bazylię i szczyptę soli wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Plastry sera żółtego przekrajamy na pół wzdłuż.
Ryż mieszamy z masą czosnkowo – pomidorową i wykładamy kolejno warstwami: ryż, mięso, pieczarki i ser. Następnie znowu ryż i tak do wyczerpania składników. Na górze powinien się znaleźć ser.
Świeże pomidory miksujemy w blenderze z ząbkiem czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, koncentratem pomidorowym, jogurtem, mąką i wodą. Przelewamy sos do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien być gęsty.
Cukinie układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową (należy zostawić ok. 4-cm wyższy brzeg z każdej strony). Wlewamy obok cukinii ½ szklanki wody. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy do momentu aż ser się zarumieni.
Podajemy polane sosem pomidorowym.
Smacznego!
Sarenka
A.B.
IwonaF
Witaj!
Tak, farsz wkładamy do miseczek z cukinii, a miąższ siekamy i podsmażamy z mięsem (jest napisane w przepisie). Do blaszki wkładamy nafaszerowane cukinie i zapiekamy.
Pozdrawiam
A.B.
IwonaF
Wkrótce wstawię jeszcze przepis na placki z cukinii - były tak pyszne, że teraz wszyscy moi znajomi je robią.
Też mam w ogródku cukinię i kombinuję co by tu z niej zrobić:)))
kinga
IwonaF
Dziękuję za miłe słowa :)
Robienie zdjęć potrawom to wcale nie taka prosta sprawa :)
Wciąż się uczę i czasami wychodzi :)))
Pozdrawiam
msewka
Natala1210