Sposób przygotowania:
Zapiekanka z jajkiem i grzybami
Grzyby umyć i ugotować i zostawić przynajmniej 2 szklanki wywaru, odcedzić, pokroić w drobne paski. 1 szklankę wywaru i pół szklanki bulionu zagotować, wsypać ryż, wymieszać, zagotować i przykryć, gotować na małym ogniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Do gotującego ryżu dodać cebulę i grzyby. Na sos obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, przesypać mąką i zrumienić, dodać wywar i rozprowadzić, doprawić do smaku, dodać śmietanę, zagotować. Ryż wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia. Zrobić 4 wgłębienia i w kazde wbić ostrożnie jajko. Zalać trochę sosem (resztę zostawić) i zapiec w piekarniku.