anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo pożywna zapiekanka z dużą ilością warzyw, do której można wykorzystać nadmiar wcześniej ugotowanego pęczaku.

Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii

 

  • pęczak ugotowany na sypko – 2 szklanki
  • mała cukinia - 1/2 szt.
  • fenkuł - 1 szt.
  • pieczarki - 100 g
  • czerwona papryka - 1/2 szt.
  • groszek mrożony - 2 łyżki
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa – 1 łyżka
  • masło - łyżka
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • bazylia - do smaku
  • pieprz kajeński – do smaku
  • jajka - 2 szt.
  • tarty parmezan - 4 łyżki
  • tarty żółty ser – 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii
Warzywa myję, osuszam i kroję na kawałki. Cebulę kroję w piórka. Na rozgrzanej suchej patelni podsmażam pieczarki, mieszam, aż do odparowania soku. Gotowe przekładam na talerz. Na patelnię wkładam łyżkę masła i oleju, dodaję pokrojoną cebulę i smażę, pod koniec dodaję roztarty czosnek.Gdy cebula zmięknie dodaję pozostałe warzywa, patelnię nakrywam pokrywką i duszę, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaję wcześniej przygotowane pieczarki, ugotowany na sypko pęczak, całość delikatnie mieszam i przez chwilę podgrzewam. Doprawiam do smaku bazylią, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim. Zdejmuję z ognia. Naczynie do zapiekania spryskuję oliwą. Jajka roztrzepuję z przyprawami i parmezanem. Warzywa przekładam do naczynia do zapiekania, wlewam jajka i posypuję tartym żółtym serem. Naczynie wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekam 20 minut. Następnie wyjmuję z piekarnika i odstawiam na 15 minut do przestygnięcia. *zapiekankę można przygotować w jednym dużym naczyniu do zapiekania lub w remekinach
Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii
Gdy cebula zmięknie dodaję pozostałe warzywa, patelnię nakrywam pokrywką i duszę, aż warzywa lekko zmiękną.
Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii
Naczynie do zapiekania spryskuję oliwą i przekładam warzywa i kaszę.
Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii
Wlewam jajka i posypuję tartym żółtym serem.
Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii
Zapiekankę można przygotować w jednym dużym naczyniu do zapiekania lub w remekinach.