Sposób przygotowania:
Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii
Warzywa myję, osuszam i kroję na kawałki. Cebulę kroję w piórka. Na rozgrzanej suchej patelni podsmażam pieczarki, mieszam, aż do odparowania soku. Gotowe przekładam na talerz. Na patelnię wkładam łyżkę masła i oleju, dodaję pokrojoną cebulę i smażę, pod koniec dodaję roztarty czosnek.Gdy cebula zmięknie dodaję pozostałe warzywa, patelnię nakrywam pokrywką i duszę, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaję wcześniej przygotowane pieczarki, ugotowany na sypko pęczak, całość delikatnie mieszam i przez chwilę podgrzewam. Doprawiam do smaku bazylią, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim. Zdejmuję z ognia. Naczynie do zapiekania spryskuję oliwą. Jajka roztrzepuję z przyprawami i parmezanem. Warzywa przekładam do naczynia do zapiekania, wlewam jajka i posypuję tartym żółtym serem. Naczynie wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekam 20 minut. Następnie wyjmuję z piekarnika i odstawiam na 15 minut do przestygnięcia. *zapiekankę można przygotować w jednym dużym naczyniu do zapiekania lub w remekinach