Zasady przygotowywania frytek

Frytki są doskonałym dodatkiem do każdego dania, zobacz jak sprawić aby były chrupiące i smaczne

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zasady przygotowywania frytek
Kilka porad dotyczących przygotowywania frytek:
1. Umyte i osuszone ziemniaki należy pokroić w równej grubości słupki, tak aby frytki się równomiernie smażyły.
2. Przed smażeniem warto moczyć frytki w wodzie z cukrem, aby po usmażeniu były chrupiące i złocistego koloru.
3. Należy smażyć frytki na rozgrzanym oleju, nie wolno wkładać ich do zimnego oleju, aby nie przesiąknęły tłuszczem. Odpowiednia temperatura smażenia to ok. 180-190 stopni Celcjusza.
4. Po usmażeniu frytek dobrze jest odsączyć je na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.