Kilka porad dotyczących przygotowywania frytek:
1. Umyte i osuszone ziemniaki należy pokroić w równej grubości słupki, tak aby frytki się równomiernie smażyły.
2. Przed smażeniem warto moczyć frytki w wodzie z cukrem, aby po usmażeniu były chrupiące i złocistego koloru.
3. Należy smażyć frytki na rozgrzanym oleju, nie wolno wkładać ich do zimnego oleju, aby nie przesiąknęły tłuszczem. Odpowiednia temperatura smażenia to ok. 180-190 stopni Celcjusza.
4. Po usmażeniu frytek dobrze jest odsączyć je na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
1. Umyte i osuszone ziemniaki należy pokroić w równej grubości słupki, tak aby frytki się równomiernie smażyły.
2. Przed smażeniem warto moczyć frytki w wodzie z cukrem, aby po usmażeniu były chrupiące i złocistego koloru.
3. Należy smażyć frytki na rozgrzanym oleju, nie wolno wkładać ich do zimnego oleju, aby nie przesiąknęły tłuszczem. Odpowiednia temperatura smażenia to ok. 180-190 stopni Celcjusza.
4. Po usmażeniu frytek dobrze jest odsączyć je na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.