Sorbet Malinowy

Nie masz co zrobić z sezonowych owoców? Zaskocz znajomych i "stwórz" domowy sorbet!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sorbet Malinowy
Przygotowane świeże maliny (około kilograma) wrzucamy do garnka. Dosypujemy kilogram cukru ( jeśli ktoś nie lubi słodkich deserów można zmniejszyć ilość cukru). Całość gotujemy na małym ogniu do uzyskania soku (oko 10 minut). Aby nasz sorbet był puszysty i dobrze się nabierał należy oddzielić sok od owoców. Najlepszy sorbet wychodzi gdy uzyskamy stosunek soku do owoców 1:3 . Czyli trzy razy więcej owoców niż soku. "Sorbet" przelewamy do plastikowego pojemnika i zamrażamy. Aby nasz sorbet był puszysty należy co 15 minut dobrze go wymieszać w początkowym stadium zamrażania. Po paru godzinach oczekiwań zostaje nam tylko degustacja;) SMACZNEGO!