Sposób przygotowania:
Żeberka z kardamonem
Żeberka myjemy pod bieżącą wodą , przyprawiamy przyprawami i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.Po czym gdy podsmażymy mięsko z dwóch stron zalewamy je wodą i dorzucamy kostkę rosołową. Cebulkę obieramy i płuczemy następnie kroimy w pół talarki , smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu (na złoto) pod koniec smażenia dodajemy czosnek smażymy jeszcze chwilę następnie przekładamy cebulkę z czosnkiem do żeberek , dusimy pod przykryciem około 20min.Następnie dodajemy przyprawy : kardamon, ziele angielskie,pieprz przykrywamy i dusimy dalej po około 10minutach odkrywamy i dodajemy śmietanę wymieszaną z sosem i odrobiną wody, mieszamy i przykrywamy i tak od czasu do czasu mieszamy żeby się nie przypaliło (dusimy przez około godzinkę). W tym czasie obieramy ziemniaki , płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, warzywa na sałatkę myjemy , kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski doprawiamy do smaku pieprzem , solą a także podlewamy oliwą z oliwek.