Sposób przygotowania:
Żurawinowy miodownik z procentem
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej margarynę i razem siekamy. Następnie dokładamy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy osobno 3 placki (około 15 min każdy w 180°C). Placki te dobrze jest upiec dzień przed przełożeniem. MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dokładamy mąki, budyń, żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy składniki i zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy do białości. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Gotową masę dzielimy na 3 części. Trzecia część ma być mniejsza. POLEWA: Żurawinę zalewamy alkoholem. Odstawiamy na około 12 godzin. Ja zazwyczaj zostawiam na noc. A następnego dnia robię polewę. Gotową żurawinę odcedzamy. Czekolady łamiemy na kostki i razem z masłem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy odsączoną żurawinę oraz połowę alkoholu w którym się moczyły. Dokładnie mieszamy. Gotową polewę wykładamy przełożone ciasto. Odstawiamy do chłodu by polewa zastygła. Przełożenia: Ciasto miodowe – powiodło- pierwsza część masy - ciasto miodowe- druga część masy, ciasto miodowe- trzecia, mniejsza część masy- polewa żurawinowa
jaga85
Babciagramolka
W takim przypadku przepis się edytuje ( jak otworzysz profil i klikniesz Moje to masz spis swoich przepisów - obok po prawej stronie jest taka lupa jak na nią klikniesz to otwiera się przepis gotowy do edycji. Po wprowadzeniu zmian ( trzeba tylko pamiętać o tym by ponownie wgrać zdjęcia tak jak trzeba bo inaczej zapisze bez zdjęć -) klikasz zapisz i już potem Moderator zatwierdza edycję i po kłopocie.
Ten przepis ( jedno słowo) już Ci edytowałam :)
jaga85
Bardzo dziękuję:)