Sposób przygotowania:
Żurek domowy
Do garnka wlać wodę, dodać białą kiełbasę, kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz majeranek i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Kiedy kiełbasa będzie ugotowana, wyciągnąć ją z wywaru, a sam wywar przecedzić. Następnie do przecedzonego wywaru dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotować wszystko do miękkości ziemniaków około 15 minut. Ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, a później wysmażyć na rozgrzanym smalcu z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Następnie do gotującego się wywaru dodać żurek w butelce i dobrze wymieszać.Kolejno dodać pokrojoną, białą kiełbasę, cebulę z boczkiem, rozgnieciony czosnek, chrzan, śmietanę oraz doprawić do smaku jeśli trzeba solą, pieprzem i majerankiem. Jajka pokroić w dużą kostkę, zalać zupą, a całość posypać rzeżuchą.
luna
Natala1210
Jojo