Festiwal SIMCHA od 13 lat promuje tolerancję i kulturę żydowską. Malka Kafka będzie uczyła jak gotować koszernie i ekologicznie, Mira Gawłowicz - właścicielka jedynej wrocławskiej żydowskiej restauracji - opowie o tradycyjnej kuchni żydowskiej. Na zakończenie tegorocznego Festiwalu SIMCHA Wrocławska Gmina Żydowska wraz z Hotelem Orbis Wrocław zapraszają na kulinarną niespodziankę. Na odrestaurowanym dziedzińcu synagogalnym, pod stuletnim kasztanem, w blasku świec 150 osób będzie mogło zasiąść do wspólnej kolacji szabatowej, przygotowanej przez gminną kuchnię koszerną i restaurację Hotel Orbis Wrocław, pod kierunkiem szefa kuchni Tadeusza Hupy.
Podczas XIII Festiwalu Kultury Żydowkiej SIMCHA, Malka przybliży nam tę niebagatelną kuchnię. Opowie o zasadach koszerności, zarówno w kontekście kuchni, jak i etyki. Dowiemy się, co to w ogóle znaczy być koszernym i jak odnosić tę zasadę do własnego życia. Oprócz tego przekonamy się, że koszerność i ekologia mogą tworzyć zgrany i nowoczesny duet. To właśnie on będzie tematem przewodnim simchowego gotowania.
Aromatyczna sztuka przyrządzania potraw jest częścią żydowskiej kultury i ma bardzo bogatą tradycję. Jej nieprzeciętność tkwi w pojęciu koszerności, które określa zasady spożywania i przyrządzania posiłków. Owe kryteria pobudzają wyobraźnię, dzięki czemu bazując na dobrze znanych produktach, możemy obcować z zupełnie nowymi smakami.
Zmysłowa podróż z kuchnią żydowską to poruszanie się po smakach zakorzenionych w dawnej tradycji, ale i obietnica spotkań inspirowanych różnorodnością świata. Właśnie takie połączenie uosabia Malka Kafka, restauratorka i specjalistka od kuchni koszernej.
XIII. Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA
29 maja 2011, niedziela godz. 15:00
Stołówka koszerna GWŻ, ul. Włodkowica 9
Wstęp wolny
Podczas XIII Festiwalu Kultury Żydowkiej SIMCHA, Malka przybliży nam tę niebagatelną kuchnię. Opowie o zasadach koszerności, zarówno w kontekście kuchni, jak i etyki. Dowiemy się, co to w ogóle znaczy być koszernym i jak odnosić tę zasadę do własnego życia. Oprócz tego przekonamy się, że koszerność i ekologia mogą tworzyć zgrany i nowoczesny duet. To właśnie on będzie tematem przewodnim simchowego gotowania.
Aromatyczna sztuka przyrządzania potraw jest częścią żydowskiej kultury i ma bardzo bogatą tradycję. Jej nieprzeciętność tkwi w pojęciu koszerności, które określa zasady spożywania i przyrządzania posiłków. Owe kryteria pobudzają wyobraźnię, dzięki czemu bazując na dobrze znanych produktach, możemy obcować z zupełnie nowymi smakami.
Zmysłowa podróż z kuchnią żydowską to poruszanie się po smakach zakorzenionych w dawnej tradycji, ale i obietnica spotkań inspirowanych różnorodnością świata. Właśnie takie połączenie uosabia Malka Kafka, restauratorka i specjalistka od kuchni koszernej.
XIII. Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA
29 maja 2011, niedziela godz. 15:00
Stołówka koszerna GWŻ, ul. Włodkowica 9
Wstęp wolny