Miejscem pasjonujących spotkań miłośników wina, degustacji i poznawania tajników tego szlachetnego trunku ma być nowa Akademia Wina, prowadzona w ramach projektu „Jak pragnę wina”
Cykliczne spotkania organizowane będą w wine barach „Jak pragnę wina” w Warszawie (ul. Czerniowiecka 9) i w Łodzi (Wólczańska 53), gdzie odbyło się właśnie inauguracyjne. Prowadził je Krzysztof Apostolidis, pasjonat win, członek międzynarodowego elitarnego grona La Compagnon de l'Ordre du Bontemps (Bractwo Dobrego Smaku).
Tym razem uczestnicy odbyli symboliczną, ale fascynującą podróż do miejsc narodzin przedstawicieli szczepów winorośli Cabermet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Sangiovese i Tempranillo, pochodzących ze Starego i Nowego Świata. Komentowanej w niepowtarzalnej atmosferze degustacji trunków towarzyszyły barwne – jak zawsze w wydaniu Krzysztofa Apostolidisa - opowieści o winie.
Akademia Wina ma promować kulturę picia wina w Polsce, być przewodnikiem po fascynującym świecie win, podróżą przez regiony, odmiany, rodzaje i roczniki. Podczas wieczornych spotkań uczestnicy nie tylko poznają kolejne gatunki win, tradycje winiarskie, czy odmiany winorośli, ale też udoskonalą sztukę degustacji, znajomość etykiety związanej z winem (i czytania etykiet), zdobędą także czysto praktyczną wiedzę – jak podawać wino, przechowywać, komponować z potrawami, jakie wybrać na kolację we dwoje, a jakie na spotkanie towarzyskie itp. W ramach Akademii organizowane będą zarówno komentowane degustacje, jak i szkolenia winiarskie dla firm.
Obcowanie z winem to nie tylko czysta przyjemność, ale też swoista filozofia życia, która zbliża ludzi do siebie. Miłośnicy wina mawiają za francuskim filozofem: „Picie wina - to życie, degustacja wina - to nauka, rozmowa o winie - to sztuka”. Trunku tego nie sposób jednak degustować bez stosownego przygotowania - zapewnienia odpowiedniej temperatury, właściwego otworzenia butelki, „uspokojenia” wina, czy wreszcie napełnienia kieliszków. Nie ulega wątpliwości, że im więcej wiemy o winie, tym większą sprawi nam ono radość.
Cykliczne spotkania organizowane będą w wine barach „Jak pragnę wina” w Warszawie (ul. Czerniowiecka 9) i w Łodzi (Wólczańska 53), gdzie odbyło się właśnie inauguracyjne. Prowadził je Krzysztof Apostolidis, pasjonat win, członek międzynarodowego elitarnego grona La Compagnon de l'Ordre du Bontemps (Bractwo Dobrego Smaku).
Tym razem uczestnicy odbyli symboliczną, ale fascynującą podróż do miejsc narodzin przedstawicieli szczepów winorośli Cabermet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Sangiovese i Tempranillo, pochodzących ze Starego i Nowego Świata. Komentowanej w niepowtarzalnej atmosferze degustacji trunków towarzyszyły barwne – jak zawsze w wydaniu Krzysztofa Apostolidisa - opowieści o winie.
Akademia Wina ma promować kulturę picia wina w Polsce, być przewodnikiem po fascynującym świecie win, podróżą przez regiony, odmiany, rodzaje i roczniki. Podczas wieczornych spotkań uczestnicy nie tylko poznają kolejne gatunki win, tradycje winiarskie, czy odmiany winorośli, ale też udoskonalą sztukę degustacji, znajomość etykiety związanej z winem (i czytania etykiet), zdobędą także czysto praktyczną wiedzę – jak podawać wino, przechowywać, komponować z potrawami, jakie wybrać na kolację we dwoje, a jakie na spotkanie towarzyskie itp. W ramach Akademii organizowane będą zarówno komentowane degustacje, jak i szkolenia winiarskie dla firm.
Obcowanie z winem to nie tylko czysta przyjemność, ale też swoista filozofia życia, która zbliża ludzi do siebie. Miłośnicy wina mawiają za francuskim filozofem: „Picie wina - to życie, degustacja wina - to nauka, rozmowa o winie - to sztuka”. Trunku tego nie sposób jednak degustować bez stosownego przygotowania - zapewnienia odpowiedniej temperatury, właściwego otworzenia butelki, „uspokojenia” wina, czy wreszcie napełnienia kieliszków. Nie ulega wątpliwości, że im więcej wiemy o winie, tym większą sprawi nam ono radość.