Żywność dobra i zła dla alergików.

W tej poradzie dowiesz się co powinien i czego nie powinien jeść alergik.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Żywność dobra i zła dla alergików.
CO POWINIEN JEŚĆ ALERGIKZalecane produkty dla alergików: - Łosoś oraz inne tłuste ryby (najlepiej jedną lub dwie porcje ryb tygodniowo, takich jak łosoś, tuńczyk, makrela, ponieważ podwyższają one poziom kwasu omega-3 w organizmie), - Czosnek i Cebula (staraj się używać czosnku jako przyprawy, a cebule często dodawaj do sałatek, gulaszu i innych potraw, ponieważ cebula i czosnek działa anty zapalnie na rożnego rodzaju choroby), - Jogurt z żywymi kulturami bakterii oraz zsiadłe mleko (zaleca się picie 2x szklanek jogurtu lub 2x szklanek mleka dziennie), - Bataty, zielone warzywa liściaste, zarodki pszenicy, migdały oraz inne produkty bogate w witaminę E (starajmy się jeść dużo zielonych warzyw liściastych, pełnego ziarna, orzechów i awokado. Szklanka gotowanego szpinaku lub 30 g migdałów dostarcz 4 mg witaminy E), - Oregano, melisa, rozmaryn oraz inne zioła (staraj się przyprawiać się potrawy tymi ziołami, najlepiej świeżymi ziołami).CO NIE POWINIEN JEŚĆ ALERGIKProdukty niezalecane dla alergików: - Miód (pszczoły odwiedzają kwiatek za kwiatkiem w poszukiwaniu pyłku, oznacza to, że u osoby uczulonej na któryś z pyłków może wystąpić reakcja alergiczna na miód, w którym on się znajdzie), - Tłuste czerwone mięso (jadanie takiego mięsa wywołuje większe prawdopodobieństwo wystąpienia kataru siennego u osób, które jadają takie mięso), - Owoce i warzywa wywołujące reakcje krzyżowe, - Czerwone wino (u osób z katarem siennym, wywołuje odczuwające bóle głowy).