Jak dbać o patelnie?

  • 3

Sposób ich przechowywania i mycia ma znaczenie. Jeśli postępujemy z patelniami jak należy, posłużą nam kilka ładnych lat. Przeczytajcie, co ma istotny wpływ na ich "żywotność".

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jak dbać o patelnie?
fot. Fotolia
Ileż to razy pomagała w zrobieniu obiadu? Ile razy usmażyła kotlety, czy inne mięsa? Ile to naleśników na niej powstało? Mnóstwo! Patelnia to jedno z naczyń, które wykorzystywane jest praktycznie najczęściej. Aby mieć możliwość korzystania z niej jak najdłużej, warto jest poznać kilka zasad czyszczenia, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się nią jak najdłużej.

W zależności od tego z jakiego tworzywa jest zrobiona patelnia, czyścimy ją różnymi sposobami, np. należy uważać na patelnie teflonowe, ponieważ uszkodzenie teflonu spowoduje, że patelnia nie będzie się już nadawać do użytku.

PATELNIE EMALIOWANE: tak, wracają do łask patelnie i garnki z emalii. Aby łatwo doczyścić taką patelnię warto zagotować wodę z detergentem, a następnie opłukać. Pilnujmy, by nic się na niej nie przypalało.

PATELNIA TEFLONOWA: nie szorujmy jej ostrymi myjkami, zniszczymy wtedy teflon. W sklepach dostępne są specjalne gąbki do szorowania teflonowej powierzchni patelni. Aby pozbyć się przypalonych resztek nalej do niej trochę wody i dodaj proszku do prania; następnie odczekaj, aż resztki zmiękną, wypłucz i osusz ściereczką. Pamiętaj, aby mieszać na niej tylko i wyłącznie drewnianą łyżką.

PATELNIA ŻELIWNA: najlepiej, aby myć ją zwykłym papierowym ręcznikiem, do momentu, aż zmyjemy cały brud z patelni. Nie powinniśmy stosować wody z detergentami,gdyż tylko ją zniszczymy. W szafce osobno trzymamy patelnię i pokrywkę.

PATELNIA ZE STALI: przepłucz ją pod bieżącą wodą i wysusz. Zacieki, które powstaną najlepiej zmyć papierowym ręcznikiem, zwilżonym w odrobinie  oleju.

Warto poważnie podejść do tematu i dbać o nasz kuchenny sprzęt. Dobrze zadbany, posłuży nam ładnych parę lat.