Rozkoszuj się potrawami z patelni bez wyrzutów sumienia, że jadasz tłusto i niezbyt zdrowo. Zaopatrz się tylko w odpowiednią patelnię i zastosuj do wskazówek dotyczących właściwego smażenia.
Co dobra patelnia mieć powinna…
Powłoka nieprzywierająca musi być trwała i odporna na zarysowania. Nie może zawierać substancji szkodliwych dla zdrowia – ołowiu, kadmu oraz kwasu perfluorooktanowego (PFOA).
Zewnętrzna powłoka emaliowana powinna być trwała, łatwa w utrzymaniu i nie ulegać uszkodzeniom w wysokiej temperaturze.
Wskaźnik temperatury Thermo-spot (mają go tylko patelnie Tefal) informuje o rozgrzaniu patelni. Gdy widoczny w czerwonym polu wzór znika, można
Spód powinien być gruby i odpowiednio wyprofilowany, by zapewniał szybkie i równomierne rozprowadzenie ciepła i chronił patelnię przed odkształceniem.
Uchwyt powinien mieć wygodny, ergonomiczny kształt. Musi być z tworzywa, które się nie nagrzewa. Wtopiony silikonowy element zapewnia większy komfort użytkowania.
Smaż z głową
- Smaż na tłuszczu o wysokim punkcie dymienia – oleju rzepakowym, ew. oliwie. Nie używaj smalcu, bo choć się nie pali, to zawiera dużo niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu – wtedy potrawy wchłoną go mniej.
- Rezygnuj z panierek, które nasiąkają tłuszczem, np. zastąp bułkę tartą płatkami kukurydzianymi.
- Smaż na minimalnej ilości tłuszczu, np. na patelni posmarowanej pędzelkiem zanurzonym w oleju.
- Usmażone produkty osączaj z nadmiaru tłuszczu na bibułce.
- Nie zapomnij o samych patelniach – ich jakość ma kluczowe znaczenie dla smaku i wartości odżywczych potraw. Jeśli twoja patelnia jest już zniszczona, przy kupnie nowej skorzystaj z poniższej ściągawki.
Źródło Poradnik Domowy