Jak wybrać dobrą patelnię

Zobacz co patelnie mieć powinna oraz poznaj zasady zdrowszego smażenia.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak wybrać dobrą patelnię

Rozkoszuj się potrawami z patelni bez wyrzutów sumienia, że jadasz tłusto i niezbyt zdrowo. Zaopatrz się tylko w odpowiednią patelnię i zastosuj do wskazówek dotyczących właściwego smażenia.

 

Co dobra patelnia mieć powinna…

Powłoka nieprzywierająca musi być trwała i odporna na zarysowania. Nie może zawierać substancji szkodliwych dla zdrowia – ołowiu, kadmu oraz kwasu perfluorooktanowego (PFOA).

 

Zewnętrzna powłoka emaliowana powinna być trwała, łatwa w utrzymaniu i nie ulegać uszkodzeniom w wysokiej temperaturze.

 

Wskaźnik temperatury Thermo-spot (mają go tylko patelnie Tefal) informuje o rozgrzaniu patelni. Gdy widoczny w czerwonym polu wzór znika, można

 

Spód powinien być gruby i odpowiednio wyprofilowany, by zapewniał szybkie i równomierne rozprowadzenie ciepła i chronił patelnię przed odkształceniem.

 

Uchwyt powinien mieć wygodny, ergonomiczny kształt. Musi być z tworzywa, które się nie nagrzewa. Wtopiony silikonowy element zapewnia większy komfort użytkowania.

 

 

Smaż z głową

 

- Smaż na tłuszczu o wysokim punkcie dymienia – oleju rzepakowym, ew. oliwie. Nie używaj smalcu, bo choć się nie pali, to zawiera dużo niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych.

- Smaż na rozgrzanym tłuszczu – wtedy potrawy wchłoną go mniej.

- Rezygnuj z panierek, które nasiąkają tłuszczem, np. zastąp bułkę tartą płatkami kukurydzianymi.

- Smaż na minimalnej ilości tłuszczu, np. na patelni posmarowanej pędzelkiem zanurzonym w oleju.

- Usmażone produkty osączaj z nadmiaru tłuszczu na bibułce.

- Nie zapomnij o samych patelniach – ich jakość ma kluczowe znaczenie dla smaku i wartości odżywczych potraw. Jeśli twoja patelnia jest już zniszczona, przy kupnie nowej skorzystaj z poniższej ściągawki.



Źródło Poradnik Domowy