Kilka rad jak zrobić naleśniki

Niby nic trudnego, ale nie zawsze ciasto naleśnikowe się udaje. Warto wiedzieć jak je zrobić aby nie wylądowały w koszu..

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kilka rad jak zrobić naleśniki
  • Ciasto naleśnikowe powinno mieć gęstość śmietany bez względu na zawarte składniki.
  • W składnikach ciasta mleko można zastąpić w połowie wodą lub w całości piwem.
  • Dobrze jest odstawić ciasto na godzinę przed smażeniem, aby odpoczęło.Naleśniki nie będą wówczas przywierać do patelni podczas smażenia.
  • Naleśniki będą puszyste jeżeli do ciasta doda sie białka ubite na sztywną pianę.Ciasto z pianą nie może odpoczywać należy je smażyć od razu.
  • Ciasto na słodkie naleśniki można urozmaicać dodatkami smakowymi np. cukrem waniliowym, rumem czy likierem owocowym.