pokrzywa jest bardzo zdrową rośliną więc spożywanie takich krokietów wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie - w szczególności na włosy, skórę i paznokcie, dlatego warto wypróbować ten przepis:) Jako pierwsze podam przepis na ciasto naleśnikowe, gdyż bez tego ani rusz:) Potrzeba nam: 2 szklanki mąki 1 szklankę wody gazowanej 1,5 szklanki mleka szczypte soli 2 jajka 3 łyżki oleju Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, a następnie na patelni smażymy po obu stronach cienkie naleśniki. Do pokrzywowego farszu potrzeba: ok. 50-60 górnych części pokrzywy (takiej wielkości jak te na powyższym zdjęciu) 1 cebula 2 łyżki margaryny pieprz kolorowy sól Pokrzywy gotujemy 1-2 minuty w osolonej wodzie, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostke i smażymy na margarynie, gdy jest miękka zdejmujemy z ognia i mieszamy z pokrzywą, doprawiamy do smaku pieprzem i solą (nie załujemy przypraw aby farsz miał wyrazisty smak). Każdy naleśnik smarujemy niewielką ilością farszu i składamy go. panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju po obu stronach na rumiany kolor.