Co przyrządzić z batatów?

  • 3

Uwielbiacie eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki? Koniecznie postawcie na wartościowe i pełne smaku bataty. Co najlepiej z nich przygotować i z czym podać? Odpowiedzi szukajcie poniżej!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Co przyrządzić z batatów?
fot. Fotolia
BATATY – CO TO ZA PRZYSMAKI?

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki należące do rodziny powojowatych. Te interesujące warzywa wywodzą się z Ameryki Środkowej, a na Stary Kontynent zawędrowały za sprawą podróżnika Krzysztofa Kolumba. Dziś uprawiane są na skalę światową głównie w Japonii, Chinach i Indiach!

To warzywa niezwykle ciekawe i różnorodne - na świecie istnieje pond 400 odmian tych fantastycznych przysmaków! Często różnią się one między sobą kolorem skórki, która może przybierać barwę fioletu, czerwieni, pomarańczy, żółci, a nawet bieli. Różnorodny jest również ich miąższ - zależnie od odmiany bywa biały, pomarańczowy lub żółty!

Słodkie ziemniaki poza oryginalnym smakiem oraz wyglądem, charakteryzują się również wieloma właściwościami odżywczymi! W czerwonej odmianie tych warzyw znaleźć można duże ilości likopenu, który zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowego oraz nowotwory. Fioletowe z kolei to źródło antocyjanów dobroczynnie wpływających na wzrok, pamięć i koncentrację!

Niezwykle budującym faktem jest to, że sięgamy po bataty coraz częściej! Ten słodki zamiennik ziemniaków przewyższa je pod względem wartości odżywczych. W ich składzie znajdziemy witaminę C, K, E, a także niezbędny organizmowi potas, fosfor, wapń czy magnez!

Bataty  Bataty

Zdjęcia: Fotolia

DO CZEGO WYKORZYSTAĆ BATATY?

Bataty, podobnie jak ziemniaki mają szerokie zastosowanie kulinarne. Fantastycznie nadają się do gotowania, pieczenia, a nawet smażenia! Te słodkie bulwy sprawdzą się w zupach, zapiekankach, ciastach i deserach, jednak najczęściej wykorzystujemy je podczas przyrządzania sałatek, frytek lub domowych chipsów!

Domowe chipsy z batatów


Jesteście ciekawi, jak je przygotować? Nic prostszego! Wystarczy pół godziny, abyście mogli cieszyć się tą zdrową i chrupiącą przekąską! Do przyrządzenia domowych chipsów będziecie potrzebować oleju (np. rzepakowego) oraz przypraw (oprócz soli, możecie wykorzystać wszystkie te, które lubicie - my proponujemy paprykę aby nadać przekąsce ostrzejszego smaku).

Umyte bataty należy pokroić na cienkie, w miarę równe plasterki (polecamy grubość 2 milimetrów), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić odrobiną oleju oraz natrzeć wybranymi przyprawami (aby ułatwić sobie zadanie, można robić to pocierając jednym plastrem o drugi).

Wystarczy około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, by cieszyć się smakiem tej doskonałej przekąski! Zalecamy - zwłaszcza pod koniec pieczenia - sprawdzać, jak mają się nasze bataty; dokładny czas pieczenia zależy bowiem od grubości plastrów. Suche i chrupiące wykładamy na talerz i… cieszymy się ich smakiem! Smacznego!

Co jeszcze można przygotować z batatów?

Świetnym pomysłem na oryginalny obiad okażą się faszerowane bataty. Smakowite nadzienie przygotować można z kaszy jaglanej, ryżu, różnorodnych warzyw bądź mięsa mielonego! W sałaty, szpinaku, rukoli, pestek dyni czy owoców zasmakują jeszcze bardziej zachwycająco!

Interesującą informacją jest również fakt, że jadalne są nie tylko bulwy batatów, lecz także ich liście! Szczególnie cenią je mieszkańcy Azji, którzy serwują je zarówno w domowym zaciszu jak i w restauracjach! Może warto w swoich potrawach przemycić również je?

CZYM KIEROWAĆ SIĘ PRZY WYBORZE BATATÓW?

Bataty to warzywa, które są powszechnie dostępnie zarówno na lokalnych bazarkach jak i w supermarketach spożywczych. Pamiętajmy by wybierać tylko twarde, pozbawione obtłuczeń i plam sztuki. Przechowywane w zaciemnionym, wentylowanym miejscu zachowają świeżość nawet przez ok. 12 dni!

Warto pamiętać, że po obraniu ze skórki batatów szybko ciemnieją , należy je wiec gotować natychmiast po pokrojeniu.

Bataty


INSPIRACJE PRZEPISOWE

W naszych kuchniach coraz częściej pojawiają się bataty. Stanowią świetny element obiadu lub przekąski, ponieważ nie zawierają tłuszczu i są niskokaloryczne. Brak Wam pomysłów na ich wykorzystanie? Koniecznie sięgnijcie po nasze sprawdzone receptury z ich udziałem!

Szczególnie polecamy Wam skosztowanie zupy z batatów, która jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale przy tym wyjątkowo wyrazista, sycąca i smaczna!

Bataty to także genialny produkt do stworzenia oryginalnych deserów. Jeśli lubicie ciekawe połączenia smaków, skosztujcie brownie z batata z delikatną mleczną pianką!

Moda na bataty ogarnęła kulinarny świat. Ci, którzy uwielbiają delikatny, słodkawy smak tych warzyw, koniecznie muszą zainspirować się naszymi przepisami na te wyśmienite warzywa. Zapraszamy do kulinarnych wariacji na ich temat!