Grillowany camembert Konrada Birka

Konrad Birek zdradza przepis na grillowany camembert z orzechami, bakaliami i konfiturą figową.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Grillowany camembert Konrada Birka
Składniki na 4-6 osób

- 4 krążki sera camembert (każdy o wadze 125g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 4 łyżki sparzonych, całych migdałów
- 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek
- 2 łyżki miodu pszczelego
- 2 łyżki białego kremu balsamicznego
- sok z cytryny
- 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- mały pęczek natki pietruszki
- imbir mielony do smaku

Sposób przygotowania
1. Miód zmiksować z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką oraz imbirem.

2. Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy i migdały, następnie dodać wcześniej przygotowany miód oraz rodzynki. Całość dusić przez kilka minut i odstawić w ciepłe miejsce.

3. Camembert natrzeć oliwą, obłożyć gałązkami rozmarynu i grillować z obu stron (można również upiec w piekarniku).

4. Grillowany ser podawać bezpośrednio po usmażeniu z ciepłymi bakaliami, sosem powstałym podczas ich przygotowania, kolorowymi sałatami, konfiturą figową oraz bagietką.





Więcej przepisów szefa kuchni Konrada Birka, porady na temat fotografii kulinarnej znajdziecie w magazynie Akademii Smaku Siemens!

http://extra.edipresse.pl/gotujmy/aktualnosci/dowiedzsiewiecej.png