Nieśpiesznie pieczone mięso zniewala wspaniałym smakiem i delikatnością.
Jego walory podkreślają – także wolno pieczony – czosnek oraz zielony groszek prosto z patelni.
Pieczona gicz cielęca z groszkiem
Przepis na 4 porcje:
- 4 małe gicze cielęce z kością (w sumie ok. 2 kg)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pokrojona w plastry cytryna
- 16 nieobranych ząbków czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- butelka piwa miodowego
- grubo zmielony czarny pieprz
Groszek:
- 40 dag ugotowanego mrożonego zielonego groszku
- łyżka masła wiejskiego
- łyżka oleju lnianego
- 2 pokrojone w kostkę szalotki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz biały mielony
1. PRZYGOTOWANIE MIĘSA
Gicze umyj, osusz, skrop olejem, posyp solą i pieprzem. Tak przygotowane gicze przełóż do brytfanki i obłóż plastrami cytryny.
2. PIECZENIE MIĘSA
Mięso obłóż czosnkiem, rozmarynem, podlej piwem, przykryj folią aluminiową i piecz 3–4 godz. w temp. 130 st. (czas zależy od wielkości giczy).
3. PRZYGOTOWANIE GROSZKU
Na oleju i maśle zeszklij szalotkę, dodaj groszek i czosnek, dopraw. Gicze skrop sosem z pieczenia. Podawaj z zielonym groszkiem i pieczonym czosnkiem.
Z groszkiem smaczniej!
Jego kolor przywodzi na myśl wiosnę i świeżą łąkę, a słodycz doskonale harmonizuje z rybami, białym mięsem i ostrym serem – nie mówiąc o warzywach. W oczekiwaniu na świeży (już niedługo!) jedzmy na razie mrożony, też bardzo smakowity.
Oto jego dwie europejskie wersje.
Po florencku: 30 dag groszku wsyp do rondla, dodaj 6 łyżek oliwy, 2 posiekane ząbki czosnku i pół posiekanego pęczka natki. Wlej tyle wody, by groszek był przykryty, duś, aż groszek będzie prawie miękki. Dodaj 4 pokrojone plastry wędzonego boczku. Gotuj, aż odparuje większość płynu.
Po francusku: 2 duże dymki posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj porwaną główkę sałaty masłowej, chwilę podduś, po czym wlej 150 ml bulionu i wsyp 30 dag groszku. Gotuj, aż groszek zmięknie, a płyn odparuje.
Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.
Teskst: Robert Grotkowski/Pani domu. Zdjęcia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska