Zupa cebulowa z serem gruyere

W ostatnich dniach pogoda nas nie rozpieszcza – warto się rozgrzać pyszną i aromatyczną zupą cebulową z serem i tymiankiem. Przepis autorstwa szefa kuchni Konrada Birka.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Zupa cebulowa z serem gruyere
fot. Akademia Smaku Siemens

Składniki na zupę cebulową dla 4 osób:

- 6 dużych cebul pokrojonych w cienkie piórka
- 1 litr bulionu wołowego
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 szklanka białego wina
- 100 ml winiaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz,
- biała bagietka na grzanki,
- 100g tartego sera gruyere
- szczypta czerwonego papryki w pudzie

Sposób przygotowania znajdziecie na 25 stronie magazynu Akademii Smaku Siemens poświęconemu dekoracji stołu. Oprócz przepisu na zupę czekają tam na Was inne pyszne przepisy autorstwa szefa kuchni Konrada Birka, wywiady i porady ekspertki od aranżacji stołu – Karoliny Chmielnik-Dubaj.

Zapraszamy!
                                                     https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/09/23/imgFsft0z.jpg

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/05/12/imgc93DOR.jpg