Szybki, smaczny i prosty obiad? To musi być makaron z łososiem! Całą potrawę można przyrządzić w mniej niż 30 minut a ilość wariantów sprawia, że takie danie nigdy się nie nudzi. Warto wypróbować przepisy na makaron z łososiem i szpinakiem, suszonymi pomidorami, cukinią lub kaparami. Oprócz dodatków, warto przetestować różnego rodzaju sosy: śmietanowy, pomidorowy lub na bazie sera ricotta czy też mascarpone. Sam makaron również nie musi być standardowy – obok spaghetti, dobrze jest sięgnąć po tagliatelle, penne, świderki lub czarny makaron, zabarwiony sepią.

Sprawdź przepisy na makarony z łososiem – smażonym, gotowanym lub tym z puszki!

Makaron z łososiem Kategorie

Makaron z łososiem wędzonym

Makaron z łososiem wędzonym

Wędzony łosoś to ryba o wyjątkowym i bardzo wyrazistym smaku. Doskonale smakuje w połączeniu ze śmietaną lub suszonymi pomidorami. Dlatego dobrze jest pokusić się o przygotowanie makaronu z łososiem wędzonym. Te danie można zrobić błyskawicznie. Wystarczy ugotowaną pastę połączyć z kawałkami łososia i wybranym sosem – śmietanowym, pomidorowym lub warzywnym.

Tagliatelle z łososiem

Tagliatelle z łososiem

Włoski makaron tagliatelle, czyli wstążki, doskonale łączy się z różnego rodzaju sosami. Warto wypróbować wersję z łososiem i szpinakiem lub suszonymi pomidorami. Takie danie można przygotować bardzo szybko a całości dopełni kremowy sos na bazie śmietany. Tagliatelle z łososiem sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację. Całość, żeby nie wyszła zbyt mdła, można doprawić czosnkiem, kaparami lub aromatycznymi ziołami.
 

Spaghetti z łososiem

Spaghetti z łososiem

Spaghetti z łososiem wędzonym, smażonym lub gotowanym to prosty patent na obiad. Potrawę warto dodatkowo wzbogacić delikatnym sosem śmietanowym, szpinakiem lub suszonymi pomidorami. Takie danie przygotowuje się w mniej niż 30 minut a jego smak zachwyca. Warto wypróbować różne warianty spaghetti z łososiem i znaleźć swoją ulubioną wersję!
 

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla wymaga wcześniejszego skropienia go sokiem z cytryny i posypania odrobiną pieprzu, ziołowego bądź cytrynowego. Łosoś grillowany zachowuje więcej naturalnych soków niż ryba smażona. Można przygotować również łososia z patelni grillowej lub z grilla elektrycznego – wystarczy zwilżyć rozgrzane urządzenie oliwą albo olejem. Marynata do łososia z grilla sprawi, że łosoś grillowany w piekarniku pozostanie soczysty i kruchy. Taka ryba nadaje się idealnie do sałatki z grillowanym łososiem.

Sałatka z łososiem

Sałatka z łososiem

Sałatka z łososiem wędzonym, z dodatkiem rukoli i awokado świetnie smakuje z sosem winegret. Przekąski z łososiem w roli głównej doskonale komponują się z jajkami, makaronem oraz świeżymi ziołami. W sałatkach można również wykorzystać łososia grillowanego, pieczonego, gotowanego lub z puszki (np. w oleju).

Łosoś pieczony ze szpinakiem

Łosoś pieczony ze szpinakiem

Łosoś pieczony ze szpinakiem wyśmienicie smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów. Rybę należy starannie opłukać, osuszyć, a następnie poporcjować i oprószyć przyprawami: solą i pieprzem. Łososia można przed pieczeniem zamarynować, np. w miodowo-oliwnej marynacie. Szpinak dodaje się na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażonym czosnkiem. Doskonałym dodatkiem do szpinaku jest ser feta, który nada potrawie smak. Przyrządzony szpinak wykłada się na upieczonego łososia. Danie serwuje się z makaronem lub ryżem.

Łosoś

Łosoś

Łosoś jest popularną rybą morską, która słynie z różowo-pomarańczowego koloru mięsa. Produkt można piec, smażyć, gotować (w wodzie i na parze), grillować, marynować i wędzić. Ryba świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, past kanapkowych, sosów, zapiekanek, zup oraz farszów. Łosoś pieczony stanowi smaczne i sycące danie obiadowe. Filety z ryby należy umyć, natrzeć oliwą z sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso piecze się przez kwadrans. Łosoś pieczony dobrze komponuje się z ryżem i grillowanymi warzywami.

Penne z łososiem

Penne z łososiem

Nie tylko spaghetti i tagliatelle wyśmienicie smakują z dodatkiem ryby. Dobrze jest także sięgnąć po penne z łososiem, którego uzupełnieniem będzie delikatny sos śmietanowy. Jeśli korzystamy z wędzonej ryby, dobrze jest do makaronu dodać także szpinak. Wówczas danie nie będzie tak zdominowane przez łososia. Całość warto zaserwować ze startym parmezanem lub pokruszoną gorgonzolą.

Łosoś z brokułami

Łosoś z brokułami

Łosoś z brokułami to pomysł na dietetyczne danie, które jednocześnie będzie wyjątkowo dobrze smakować, Możemy przygotować je na rodzinny obiad i nawet dzieci powinny być z niego zadowolone. Przyrządzamy łososia na parze, smażonego lub pieczonego z brokułami. Dobrym pomysłem będzie także polanie naszej potrawy sosem śmietanowym.