Jak odcedzić makaron?

Makaron najwygodniej odcedzać używając durszlaka. Jeżeli go nie posiadasz, możesz użyć talerza, pokrywki, łyżki do spaghetti, szczypców do potraw lub dwóch widelców.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak odcedzić makaron?
fot. Fotolia
Makaron będzie jędrny i nieposklejany, jeżeli po odcedzeniu zahartujesz go zimną wodą lub do gotowania dodasz odrobinę oleju.

Odcedzanie makaronu za pomocą durszlaka
  • Ugotuj makaron według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
  • Nałóż rękawice ochronne, chwyć garnek i wylej całą zawartość do durszlaka ustawionego w zlewozmywaku lub dużej misce.
  • Chwyć durszlak i potrząśnij kilkukrotnie, by pozbyć się nadmiaru wody.
  • Makaron możesz przelać zimną wodą (jeśli będzie stał chwilę w durszlaku), ale nie jest to konieczne, jeśli szybko przełożysz go do sosu lub na talerze. Po przelaniu wodą ponownie potrząśnij energicznie durszlakiem.

Odcedzanie makaronu bez durszlaka
  • Ugotuj makaron według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
  • W zlewozmywaku postaw dużą miskę lub głęboki talerz.
  • Nałóż rękawice ochronne, chwyć garnek z pokrywką, przytrzymując ją pod kątem i wylej ostrożnie wodę przez szczelinę. Kieruj wrzątek poza miskę lub talerz.
  • Resztki wody odsącz nad miską, przytrzymując makaron w garnku pokrywką lub płaskim talerzem.

Spaghetti lub długie nitki możesz nakładać na talerz, używając łyżki do makaronu (z półokrągłymi ząbkami wokół), szczypców do potraw lub dwóch widelców skrzyżowanych ząbkami trzymanymi oburącz.