Jak ugotować makaron spaghetti?

  • 1

Makaron spaghetti to składnik wielu dań, który należycie doprawiony jest przysmakiem nie tylko we Włoszech. Sprawdź, jak prawidłowo go przygotować, aby za każdym razem był idealny!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak ugotować makaron spaghetti?
fot. Fotolia
Domowy makaron, czy ten zakupiony w opakowaniu jest idealną bazą do stworzenia niezliczonych dań z jego użyciem. Ważne jest, aby prawidłowo ugotować go tak, aby nie był za twardy, ani nie rozlatywał się podczas nabierania.

Jak prawidłowo gotować makaron spaghetti?

Rozmiar naczynia, w jakim gotujemy spaghetti ma kluczowe znaczenie. Należy wybierać takie, aby makaron swobodnie przemieszczał się, nie tworząc zwartych i sklejonych kupek. Stosowanie odpowiedniej ilości wody sugerowanej na opakowaniu producenta dodatkowo zabezpieczy przez sklejaniem.

Ważne jest, aby dobrze posolić wodę, w której gotujemy makaron. Porcja 7 gramów na litr wody idealnie wzbogaci i podkreśli smak produktów mącznych. To zabezpieczy przed jałowym smakiem potrawy.

Woda po wcześniej przygotowanym spaghetti to często niedoceniany składnik, który zaraz po odsączeniu zostaje wylany do kuchennego zlewu. Warto odlać szklankę płynu i dodać do przygotowanego sosu, który lepiej połączy się potem z makaronem. Dodatkowo zapobiegnie tworzeniu się grudek, które powstają na dole naczynia.

Klasyczne spaghetti bolognese

Oryginalne danie rodem z Włoch to mieszanka wyrazistego sosu pomidorowego oraz mielonego mięsa z dodatkiem ziół. Idealne danie na ciepło, które sprawdza się za każdym razem!

• Do przygotowania sosu należy pokroić cebulę oraz czosnek w drobną kostkę i podgrzać na rozgrzanej oliwie z oliwek lub oleju słonecznikowym.

Marchewkę oraz seler ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do wcześniej zeszklonej cebuli z czosnkiem.

• Dodajemy mięso mielone (najlepiej wołowo-wieprzowe) i dusimy około 8 minut. Przygotowaną bazę zalewamy passatą lub pomidorkami w puszce i dusimy około 15 minut do miękkości.

• Wybrany makaron spaghetti gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu i dodajemy na wierzch przygotowany sos.

Wskazówka: Po odsączeniu makaronu nie należy przepłukiwać go zimną wodą. Popełniając ten błąd dodatkowo zmywamy smak, który pozostał po osolonej wodzie, ryzykując, że sos nie połączy się należycie z całością.