Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Sernik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik jak sernik każdy ma swój ulubiony model. Ja w tym roku postanowiłam wierzch udekorować całkiem inaczej niż zazwyczaj i okazało się że była to dobra decyzja.

Sernik z brzoskwiniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

 

  • Spód:szklanka mąki
  • szklanka krupczatki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 70 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 - 3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • Masa: kg białego sera
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • jasny budyń
  • 3 łyżki manny
  • puszka brzoskwiń z puszki
  • Wierzch: opakowanie okrągłych biszkoptów
  • łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki masła
  • cukier waniliowy
  • 100 mil kawy
  • łyżka wiórków kokosowych
  • białko

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami
Ze składników zagniatamy ciasto, gdy się wszystko ładnie połączy i ciasto jest dostatecznie plastyczne wałkujemy cienki placek. i Wykładamy nim dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 min do lodówki. Ser mielimy dwa razy, dodajemy jajka, cukier, rozpuszczone masło,budyń, mannę i resztę składników. Miksujemy chwilę aby tylko połączyły się składniki. Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy w paski. Schłodzony spód podpiekamy w 180 stopniach około 20 minut. Po lekkim ostudzeniu smarujemy ciasto białkiem, wylewamy połowę sera, układamy brzoskwinie, przykrywamy resztą masy serowej. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Do masła dodajemy gorącą kawę, kakao i cukier, mieszamy do połączenia się składników. Biszkopty maczamy w chłodnej polewie i układamy na zimnym serniku, na każdym układamy odrobinę wiórków kokosowych.
Sernik z brzoskwiniami
Na podpieczony spód wykładamy połowę sera a na nim układamy brzoskwinie
Sernik z brzoskwiniami
Polewa ma być dość rzadka by mocno nią nasiąkły suche biszkopty
Sernik z brzoskwiniami
Każdego biszkopta maczamy dokładnie w polewie i delikatnie układamy na zimnym serniku