Sposoby na idealny sernik

  • 1

Pewnie większość z Was miało problem z wypiekiem serników. Niestety często opadają i nie wyglądają zbyt ładnie. Jest na to sposób.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sposoby na idealny sernik
fot. Fotolia
Poniżej kilka rad, jak upiec idealny sernik. Aby sernik nie opadł należy zastosować się do poniższych punktów:

1. Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, należy wyjąć je wcześniej z lodówki.

2. Nie otwierać drzwiczek piekarnika w czasie pieczenia ciasta. Gdy ciasto już się upiecze, uchylić drzwiczki zostawiając maleńką szparę, tak aby sernik nie dostał szoku temperaturowego i zostawić na 10 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki nieco bardziej, a po 30 minutach można wyjąć ciasto.

3. Czas i temperatura pieczenia ma znaczenie. Lepiej dla sernika gdy temperatura jest niższa, a czas pieczenia dłuższy.

4. Bardziej opadają serniki, w których składzie jest piana z białek, są one delikatne i puszyste.

5. Niektórzy dodają do masy serowej łyżkę mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego.

6. Nie opadnie jeśli upieczemy sernik z dobrej jakości białego sera, a po upieczeniu pozostawimy w piekarniku do ostudzenia.

Inne porady dotyczące wypieku idealnego sernika: 1. Sernik nie popęka jeśli będziemy go piec w niższej temperaturze np. 130-160*C ok. 1,5 godziny.