Kruche ciasto składa się z mąki pszennej, masła, cukru i jajek (żółtek). Oto kilka moich rad dotyczących wykonania i wypieku tego ciasta:
1. Aby mieć pewność, że ciasto nie będzie miało zakalca, zawsze podpiekam spód ok. 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C.
2. Rozwałkowane ciasto kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwam widelcem, aby równo się upiekło.
3. Aby ciasto się znakomicie udało nie trzeba go długo wyrabiać, tylko zagnieść szybko do połączenia się składników.
4. Zagniecione ciasto owijam zawsze w folię spożywczą, aby nie obeschło i wkładam na min.1 godzinę do lodówki w celu schłodzenia.
5. Ciasta kruchego nie trzeba wałkować, można nim wylepić spód blaszki.
6. Na podpieczony spód wykładam masę serową i piekę sernik lub wykładam masę makową i piekę makowiec.
7. Do kruchego ciasta zawsze dodaję schłodzone (zimne) masło, które przed dodaniem kroję w małą kosteczkę.
8. Aby ciasto bardziej wyrosło do składników dodaję dodatkowo trochę proszku do pieczenia.
9. Kruche ciasto można owinąć w folię i włożyć do zamrażarki, po czym zetrzeć na wierzch drożdżowego ciasta, powstanie smaczna kruszonka.
10. Idealne kruche ciasto po upieczeniu jest delikatne, kruszy się i ma nieziemski smak.
1. Aby mieć pewność, że ciasto nie będzie miało zakalca, zawsze podpiekam spód ok. 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C.
2. Rozwałkowane ciasto kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwam widelcem, aby równo się upiekło.
3. Aby ciasto się znakomicie udało nie trzeba go długo wyrabiać, tylko zagnieść szybko do połączenia się składników.
4. Zagniecione ciasto owijam zawsze w folię spożywczą, aby nie obeschło i wkładam na min.1 godzinę do lodówki w celu schłodzenia.
5. Ciasta kruchego nie trzeba wałkować, można nim wylepić spód blaszki.
6. Na podpieczony spód wykładam masę serową i piekę sernik lub wykładam masę makową i piekę makowiec.
7. Do kruchego ciasta zawsze dodaję schłodzone (zimne) masło, które przed dodaniem kroję w małą kosteczkę.
8. Aby ciasto bardziej wyrosło do składników dodaję dodatkowo trochę proszku do pieczenia.
9. Kruche ciasto można owinąć w folię i włożyć do zamrażarki, po czym zetrzeć na wierzch drożdżowego ciasta, powstanie smaczna kruszonka.
10. Idealne kruche ciasto po upieczeniu jest delikatne, kruszy się i ma nieziemski smak.