Ciasto kruche doskonałe

Przepis na kruche ciasto jest prosty, doskonale sprawdzi się pod świąteczne serniki i makowce.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto kruche doskonałe
Kruche ciasto składa się z mąki pszennej, masła, cukru i jajek (żółtek). Oto kilka moich rad dotyczących wykonania i wypieku tego ciasta:

1. Aby mieć pewność, że ciasto nie będzie miało zakalca, zawsze podpiekam spód ok. 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C.

2. Rozwałkowane ciasto kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwam widelcem, aby równo się upiekło.

3. Aby ciasto się znakomicie udało nie trzeba go długo wyrabiać, tylko zagnieść szybko do połączenia się składników.

4. Zagniecione ciasto owijam zawsze w folię spożywczą, aby nie obeschło i wkładam na min.1 godzinę do lodówki w celu schłodzenia.

5. Ciasta kruchego nie trzeba wałkować, można nim wylepić spód blaszki.

6. Na podpieczony spód wykładam masę serową i piekę sernik lub wykładam masę makową i piekę makowiec.

7. Do kruchego ciasta zawsze dodaję schłodzone (zimne) masło, które przed dodaniem kroję w małą kosteczkę.

8. Aby ciasto bardziej wyrosło do składników dodaję dodatkowo trochę proszku do pieczenia.

9. Kruche ciasto można owinąć w folię i włożyć do zamrażarki, po czym zetrzeć na wierzch drożdżowego ciasta, powstanie smaczna kruszonka.

10. Idealne kruche ciasto po upieczeniu jest delikatne, kruszy się i ma nieziemski smak.