Zdrowie płynące z buraków
Niepozorne warzywo jakim jest burak, kryje w sobie mnóstwo tajemnic. Warto wiedzieć, że ten lubiany przez nas produkt jest wyjątkowo bogaty w rozmaite składniki odżywcze: tłuszcze, węglowodany, błonnik, białko, substancje mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt oraz witaminy: A, C, PP , jak również z grupy B.
Buraki są świetnym składnikiem, który oczyszcza wątrobę z toksyn wewnętrznych, np. po spożyciu alkoholu oraz zewnętrznych - stresu. To warzywo przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, o czym nie należy zapominać.
Zobacz przepisy na dania z burakami >>>
Fot. Fotolia
Z burakiem w kuchni za pan brat
Wyobrażacie sobie święta bez czerwonego barszczu? Chyba nie. Burak stosowany jest nie tylko jako baza tej wspaniałej i aromatycznej zupy. W domowym zaciszu chętnie przygotowujemy zasmażane buraczki z cebulą lub sałatki z ich dodatkiem czy weki na zimę.
Wyjątkowo korzystnie na nasze zdrowie wpływa buraczany sok, choć zdania na jego temat są podzielone, głównie ze względu na smak. Oczywiście my znamy sposoby, aby ten zdrowy napój zaczął smakować - wystarczy, że dodamy ulubiony owoc, np. jabłko.
Fot. Fotolia
Istnieje mnóstwo buraczanych wariacji! Suszone i zdrowe chipsy buraczane, pureé, burak z czekoladą a może carpaccio? Co wybieracie? Jeśli macie ciekawe pomysły na kulinarne wykorzystanie buraka, 24 listopada to idealna okazja by je wykorzystać! Smacznego!
Niepozorne warzywo jakim jest burak, kryje w sobie mnóstwo tajemnic. Warto wiedzieć, że ten lubiany przez nas produkt jest wyjątkowo bogaty w rozmaite składniki odżywcze: tłuszcze, węglowodany, błonnik, białko, substancje mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt oraz witaminy: A, C, PP , jak również z grupy B.
Buraki są świetnym składnikiem, który oczyszcza wątrobę z toksyn wewnętrznych, np. po spożyciu alkoholu oraz zewnętrznych - stresu. To warzywo przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, o czym nie należy zapominać.
Zobacz przepisy na dania z burakami >>>
Fot. Fotolia
Wyobrażacie sobie święta bez czerwonego barszczu? Chyba nie. Burak stosowany jest nie tylko jako baza tej wspaniałej i aromatycznej zupy. W domowym zaciszu chętnie przygotowujemy zasmażane buraczki z cebulą lub sałatki z ich dodatkiem czy weki na zimę.
Wyjątkowo korzystnie na nasze zdrowie wpływa buraczany sok, choć zdania na jego temat są podzielone, głównie ze względu na smak. Oczywiście my znamy sposoby, aby ten zdrowy napój zaczął smakować - wystarczy, że dodamy ulubiony owoc, np. jabłko.
Fot. Fotolia
Istnieje mnóstwo buraczanych wariacji! Suszone i zdrowe chipsy buraczane, pureé, burak z czekoladą a może carpaccio? Co wybieracie? Jeśli macie ciekawe pomysły na kulinarne wykorzystanie buraka, 24 listopada to idealna okazja by je wykorzystać! Smacznego!
malgosiakraw
niezły kąsek
karola25
ajrinwu