Warto spróbować odtworzyć tradycyjny smak barszczu z kiszonych buraczków, taki jaki gościł od wieków na stołach naszych przodków. Buraczki powinniśmy uwzględnić w naszej diecie również ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne. Poza witaminą Ci B1 zawierają dużo makro- i mikroelementów. Duże ilości wapnia, magnezu, potasu.
Sok z buraków oczyszcza krew i pomaga pozbywać się kwasu moczowego z organizmu. Pobudza krążenie krwi i przemianę materii, obniża ciśnienie krwi, pomaga w leczeniu przeziębienia i anemii.
Mój sposób na kiszenie buraczków na barszcz:
buraczki - 1 kg liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 2 ziarenka
pieprz czarny w ziarnach - 1 łyżeczka
czosnek - 6 ząbków
sól kamienna - 3 łyżeczki
przegotowana i ostudzona woda - 1 litr
Obrane i umyte buraczki kroję na plasterki i przekładam do wyparzonego i osuszonego słoika. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu oraz ząbki czosnku. Całość zalewam ostudzoną wodą z solą tak, aby buraczki były całkowicie zakryte, mieszam.
Słoik nakrywam lnianą serwetką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 dni. Zbieram powstałą na powierzchni pianę, a słoik wynoszę na tydzień do piwnicy. Po tym czasie przecedzam, a sok rozlewam do małych wyparzonych i osuszonych słoiczków, które odstawiam do chłodnej piwnicy, by do wigilijnej kolacji ugotować barszcz z dodatkiem zakwasu i rozkoszować się jego wyśmienitym smakiem i kolorem.
Kiszone buraczki wykorzystuję do sałatek.
*Po zrobieniu zdjęcia całość zalałam ostudzoną wodą z solą tak, aby buraczki były całkowicie zakryte.
Sok z buraków oczyszcza krew i pomaga pozbywać się kwasu moczowego z organizmu. Pobudza krążenie krwi i przemianę materii, obniża ciśnienie krwi, pomaga w leczeniu przeziębienia i anemii.
Mój sposób na kiszenie buraczków na barszcz:
buraczki - 1 kg liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 2 ziarenka
pieprz czarny w ziarnach - 1 łyżeczka
czosnek - 6 ząbków
sól kamienna - 3 łyżeczki
przegotowana i ostudzona woda - 1 litr
Obrane i umyte buraczki kroję na plasterki i przekładam do wyparzonego i osuszonego słoika. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu oraz ząbki czosnku. Całość zalewam ostudzoną wodą z solą tak, aby buraczki były całkowicie zakryte, mieszam.
Słoik nakrywam lnianą serwetką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 dni. Zbieram powstałą na powierzchni pianę, a słoik wynoszę na tydzień do piwnicy. Po tym czasie przecedzam, a sok rozlewam do małych wyparzonych i osuszonych słoiczków, które odstawiam do chłodnej piwnicy, by do wigilijnej kolacji ugotować barszcz z dodatkiem zakwasu i rozkoszować się jego wyśmienitym smakiem i kolorem.
Kiszone buraczki wykorzystuję do sałatek.
*Po zrobieniu zdjęcia całość zalałam ostudzoną wodą z solą tak, aby buraczki były całkowicie zakryte.
Neblina
Neblina
weronikaS