Buraczki na zimę

  • 5

Chcecie cieszyć się smakiem buraków nawet zimą? Wystarczy zamknąć je w słoiku! Przeczytajcie jak wartościowe to warzywa i z czym najlepiej je podawać.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Buraczki na zimę
fot. Fotolia
WARTOŚCIOWE BURAKI
 
Buraki to jedne z najbardziej popularnych warzyw w polskiej tradycji kulinarnej. Poza wspaniałym smakiem i kolorem charakteryzują się także ogromną ilością cennych składników.
 
Warto zadbać o to by buraki znalazły się w naszym domowym menu minimum raz w tygodniu. Smakołyki te są lekkostrawne, niskokaloryczne i nie wywołują alergii. Stanowią źródło wielu witamin i składników mineralnych: potasu, fosforu, sodu i żelaza oraz witaminy A, B1, B2, C, PP i E.

Bardzo popularny ostatnio sok z buraków to obowiązkowy element wielu diet. Nic w tym nadzwyczajnego jest on pyszny i wartościowy!  Napój ten może być stosowany jako preparat „energetyzujący” - zwiększa wytrzymałość człowieka, spowalnia procesy utleniające i zwiększa zdolność oszczędnego wydatkowania energii!

Buraczki na zimę
Zdjęcie: Fotolia

BURAKI NA ZIMĘ

Jeśli nigdy w życiu nie jedliście zakonserwowanych buraczków to wiele straciliście. Są one bowiem wyśmienite i zdrowe! Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli, pasują niemalże do każdego dania obiadowego, wyśmienicie komponują się z drobiem, wieprzowiną, a nawet wołowiną!

Przed zakonserwowaniem buraków, należy poddać je obróbce termiczne by zmiękły. Najlepszym rozwiązaniem okaże się upieczenie ich w piekarniku, aby nie wypłukały się z nich składniki odżywcze. Jeśli nie macie do tego warunków, warzywa ugotować możecie klasycznie - w mundurkach.

Ugotowane buraki następnie należy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubszych oczkach, albo jak kto woli na drobnych. Kolejnym etapem jest doprawienie startych buraczków solą, cukrem, octem, ale także czosnkiem, chrzanem, chili, papryką czy aromatycznymi ziołami. Buraki wystarczy już tylko przekładać do słoików, wytłaczając z nich jak najwięcej powietrza. Pasteryzacja naszych przysmaków trwać musi ok 20 - 30 minut.

SPRAWDZONE POMYSŁY!

Przygotowanie buraczków na zimę nie jest trudne, lecz odrobinę pracochłonne. Smak i aromat gotowych przetworów, zrekompensuje nam jednak cały spędzony na ich produkcji czas!

Pośród naszych wspaniałych przepisów na najróżniejsze warzywa, znajdziecie kategorie: buraki, gdzie zainspirować się można zarówno tradycyjnymi sposobami na buraki, ale również wykorzystać je w całkowicie innowacyjny sposób!

W tym artykule mamy dla Was bardzo ciekawy i oryginalny przepis na sałatkę z buraków i papryki wzbogaconą o cebulę, papryczkę chili i przyprawy, która doskonale zasmakuję w towarzystwie dowolnego mięsa czy  placków ziemniaczanych!

Koniecznie wypróbować musicie również receptury na buraczki mix w słoiku. Przysmak ten, dzięki dodatkom w postaci ogórków kiszonych, jabłek i cebuli zachwyci niejedno, nawet najwybredniejsze podniebienie!

Sałatka z buraków i papryki  Burczaki mix w słoiku

Brak Wam pomysłów na spożytkowanie czerwonych buraków? Koniecznie przyjrzyjcie się naszym przepisom i stwórzcie solidną kolekcję  pyszności zamkniętych w słoikach. Do dzieła!