29 sierpnia „Miodobranie Kurpiowskie”

Zapraszamy do Myszyńca na mleka i miody!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
29 sierpnia  „Miodobranie Kurpiowskie”
Myszyniec – niewielkie, liczące sobie 3 tysiące mieszkańców miasteczko przez wiele osób uważane jest za stolicę Kurpi, krainy od wieków słynącej z produkcji znanych w całej Polsce miodów. Z tego też powodu to właśnie tutaj odbywają się coroczne święta określane mianem „Miodobrania Kurpiowskiego”, gromadzące z całej Polski wielbicieli regionalnych smakołyków.

„Miodobranie Kurpiowskie” w Myszyńcu to lokalne wydarzenie kulinarne, które w tym roku, dnia 29 sierpnia, będzie miało swoją już XXXIII edycję. Podczas tej największej w północno-wschodniej Polsce imprezy folklorystycznej wszyscy jej uczestnicy będą mieli niepowtarzalną okazję zapoznania się z kulturą i sztuką regionu.

W programie przewidziane są wszelkie atrakcje: kiermasz sztuki ludowej i rękodzieła, zawody strzeleckie i wędkarskie, pokazy tradycyjnej pracy kowali, a także występy zespołów folklorystycznych. Szczególne miejsce zajmuje podczas tych spotkań część kulinarna, która pozwala zapoznać się z lokalnymi produktami spożywczymi.

Wśród wystawców znajdzie się w tym roku również znana w całej Polsce Spółdzielnia Mleczarska „Ostrołęka”. Na przygotowanym specjalnie stoisku zaprezentuje większość swoich produktów. Obecny będzie również wykwalifikowany kucharz, dzięki któremu odwiedzający je goście będą mogli spróbować wyjątkowych dań przygotowanych specjalnie na tę okazję na bazie produktów Milandia. Spróbować będzie można tu wielu mleczarskich smakołyków. Jednym z nich będzie Masło Pro-zdrowotne, które otrzymało niedawno godło „Odkrycie Roku 2010”, przyznane mu za wyjątkową wartość odżywczą oraz smak najlepiej świadczący o żywności pochodzącej z terenu nazywanego Zielonymi Płucami Polski.

Kurpiowskie klimaty cieszą się sporym powodzeniem – w zeszłym roku w Miodobraniu wzięło udział aż 40 tysięcy gości!