Tylko dla facetów?
Utarło się, że piwo to typowo męski alkohol. Obraz mężczyzny z kuflem ociekającego pianą, mocno chmielowego lagera wrył nam się w świadomość tak mocno, że dziś trudno wyobrazić sobie, by piwo mogło być napojem kobiecym. Czy aby na pewno? Oto pięć stylów absolutnie kobiecych piw.
Piwo i czekolada? Tak, to możliwe. Co więcej, nie chodzi o aromat czekolady, który pochodziłby z procesu fermentacji, albo, co grosza sztucznych dodatków. Do tej klasy piw po prostu czekolada została dodana! Najczęściej to portery lub inne ciemne piwa o wyraźnie czekoladowym aromacie. Ten styl piw dostępny jest już na naszym rynku, a dzięki staraniom rodzimych browarów można rozkoszować się polskimi piwami czekoladowymi.
Piwa owocowe
To dość duża grupa trunków, która obejmuje zarówno światowej klasy belgijskie piwa typu kriek, warzone z udziałem świeżych wiśni, jak i piwa całkiem kiepskie, robione z dodatkiem syropów smakowych. Ze wsadem z owoców lub soku owocowego warzone są nie tylko spontanicznie fermentujące, rzadko w Polsce spotykane, belgijskie Lambici, ale także pojawiające się coraz częściej rodzime produkcje. W przeciwieństwie do piw smakowych, składających się z przeciwutleniaczy i estrów, piwa owocowe powinny charakteryzować się bogatym, naturalnie owocowym bukietem.
Weizen (weissbier)
To typ niemieckich piw pszenicznych. Trudno uwierzyć, że, te dziś bardzo popularne, mętne piwa, odkryto na nowo dopiero w latach 60. Dzięki staraniom niemieckich browarników powróciły one do łask wypierając nawet wszędobylskie „jasne pełne”. I bardzo dobrze. W przeciwieństwie do lagerów czy pilsów, weizeny mają delikatny smak, kremową konsystencje i znacznie ciekawsze nuty zapachowe. Do typowych zapachów należą: goździki, cytrusy i banany. Tradycyjnie niemieckie pszeniczne pije się z pływającym na wierzchu plastrem cytryny lub limonki.
Wittbier
Te naturalnie mętne pszeniczne trunki, to belgijska odpowiedź na niemieckie weissbiery. Piwa te są trochę pikantniejsze od ich bawarskich kolegów weizenów i nigdy nie są filtrowane. Aromatyzuje się je dodatkowo skórką pomarańczową i kolendrą. Ta ostania nadaje im, o dziwo!, bardzo cytrusowy charakter.
Piwa korzenne
Jeśli czekolada i skórka pomarańczowa nie są twoimi ulubionymi dodatkami do piwa, możesz wypróbować trunki korzenne. Aromatyzuje się je ziołami, makiem, sosnową żywicą i masą innych, egzotycznych składników. Niestety, na polskim rynku tego rodzaju piwa są prawie niedostępne.
Tit
Halny
Core
p.ziemichod