Jak smakują drinki z herbatą?
Na drinki z herbatą potrzeba amatora. Nie będę ukrywał, że nie są to najpopularniejsze koktajle serwowane w barach i restauracjach na świecie, nie mniej, fakt, że poważne firmy próbują swoich sił w opracowywaniu własnych, herbaciano-alkoholowych mikstur świadczy o rosnącym zainteresowaniu tymi dziwacznymi drinkami. Do grona miłośników herbaty z prądem dołączył ostatnio producent kultowego koniaku Hennessy, dorzucając swoje 3 grosze do popularnych receptur. Nie mniej koniak to nie jedyny alkohol, jaki z herbatą da się połączyć.
Jak przygotować drinki z herbatą?
Metoda najprostsza i często stosowana polega na zmieszaniu gotowych składników – alkoholu i zaparzonej herbaty, ale znacznie ciekawszy efekt osiągniesz, jeśli zaparzysz swój napar wprost w alkoholu. Spróbuj zalać torebkę herbaty lawendowej wódką (ok. 40ml) i zostawić na kilka minut w szklance typu. Następnie, gdy całość się zapraży, uzupełnij koktajl nektarem brzoskwiniowym.
W opisany wyżej sposób możesz przyrządzić, na przykład, herbaciane mohito, czy inne popularne drinki. Herbata z dodatkiem trawy cytrynowej doskonale sprawdzi się w klasycznym Ginie z Tonikiem.
Royal Tea
Przepis ten to nic innego jak herbata z ginem. Na każde 2 części Earl Gray weź 2 części Ginu typu London Dry, zmieszaj składniki, dodaj trochę cukru i soku z cytryny do smaku. Podawaj na zimno z lodem – i herbata królewska gotowa. Drink ten powstał w celu uhonorowania oscarowego filmu Królowa. Czy film warty jest takiego cocktailu? – oceńcie sami.
Green Tea Cosmopolitan
Skoro już o ginie mowa, warto wypróbować jeszcze jeden przepis. Do Martinówki dodaj lód, w shakerze zmieszaj Cointreau, sok z limonki i łyżkę miodu. Dodaj gin, wstrząśnij. Obierz pomarańcz ze skórki, weź ćwiartkę i lekko podpal. Pozwól sokowi skapnąć do kieliszka Martini. Wlej zawartość shakera do martinówki i gotowe.
Szkocka na zielono
Do 150ml zielonej herbaty wlej 40ml szkockiej whisky. Dodaj lód i to wszystko. Zamiast whisky polecam użycie Koniaku lub dobrej brandy. Herbatę warto wcześniej dosłodzić.
Przemysław Ziemichód