Ciemna strona mocy
Piwa ciemne uzyskuje się po przez fermentację prażonych uprzednio słodów, a więc odpowiednio przygotowanego ziarna jęczmiennego. W zależności od rodzaju słodu i jego proporcji w smaku i zapachu piwa pojawiają się nuty dymu, karmelu, czy kawy, czekolady.
Ale
Popularny szczególnie w Wielkiej Brytanii i krajach anglosaskich gatunek piwa o bursztynowym lub złotym kolorze i charakterystycznym, lekko słodkawym posmaku. Jego odmianą jest pozbawiony słodkich akcentów, goryczkowy Bitter. Piwa tej grupy serwujemy w wysokich szklankach.
Bock (Koźlak)
Gatunek ciemnych, lekko słodkawych piw o wysokiej zawartości ekstraktu i alkoholu. Koźlaki są mniej goryczkowe od swoich krewniaków porterów czy stoutów. W zapachu dominują nuty karmelu i kawy. Koźlaki serwuje się w specjalnych pokalach na krótkiej nóżce.
Stout
Bardzo goryczkowe piwa o niewielkim nasyceniu z dominującymi nutami palonej kawy, cappuccino, karmelu, gorzkiej czekolady (chocolate stout). Niektóre piwa tej grupy swoją kremową konsystencje i smak zawdzięczają dodatkowi laktozy – cukru mlecznego nie fermentowanego przez drożdże. Podaje się w specjalnych, lekko rozszerzających się przy samej górze szklankach.
Porter
Typ ciemnego piwa o średniej zawartości alkoholu i ekstraktu. Obecnie produkowane portery są nieco mniej goryczkowe niż bliźniacze Stouty. Oba typy piw narodziły się w Anglii na przełomie XVIII i XIX wieku. W zapachu portera dominują nuty owocowe, palonego słodu, karmelu i kawy. Portery przeważnie serwuje się w pokalach na krótkiej nóżce.
Lambic
Typ belgijskiego piwa regionalnego poddawanego tzw. Spontanicznej fermentacji. Drożdże znajdujące się w powietrzu przedostają się do otwartych kadzi, rozpoczynając, tym samym, proces produkcji Lambików. Smak tego gatunku piwa jest niezwykle charakterystyczny i łatwy do rozpoznania. W zapachu dominują nuty owocowe, octowe, zwierzęce (zapach siodła, stajni, podwórka na wsi). W smaku lambiki są wyraziście kwaskowe i niezbyt goryczkowe. Przeważnie mają kolor od wiśniowego do bursztynowego. Serwuje się je w wyższej niż większość piw temperaturze, w specjalnych pokalach, przypominających ogromnych rozmiarów kieliszki do brandy.