Marchewka - mało kalorii, dużo minerałów. To najpopularniejsze warzywo na świecie pochodzi z chin. Jak się dostało do Europy? Podobno wiatr rozsiał jej nasiona. Obecnie znamy ponad 60 rodzai marchwi jadalnej. Najczęściej w jadłospisie gości amsterdamka oraz karota.
Niezależnie od tego jak jemy marchewkę- surową, duszoną czy gotowaną- dostarcza ona organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych oraz witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Tutaj znajdziecie marchewkowe przepisy >>>
Oto co możemy znaleźć w marchewce: witamina A , K ,C , B6 oraz B3, błonnik, potas, magnez i fosfor. Silne antyoksydanty zawarte w marchewce pomagają chronić organizm przed chorobami układu krążenia, rakiem, czy chorobami wzroku. Pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Przy zakupie marchewki należy zwrócić uwagę aby była ona twarda, gładka i najlepiej jasno pomarańczowa - bez żadnych przebarwień. Będzie to gwarancją świeżości i tego , że zawiera wszystkie witaminy. Unikajmy marchewek nadmiernie pękniętych lub tych które są wiotkie jakby z gumy. Marchewkę najlepiej przechowywać w ostatniej szufladzie lodówki z dala od jabłek , gruszek czy ziemniaków , które wytwarzają gaz etylenowy i prowadzą do tego , że marchew będzie gorzka.
Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu na krem marchewkowo-jabłkowy >>>
5 kwietnia to Dzień Marchewki, poznaj ją bliżej!
Marchewka - mało kalorii, dużo minerałów. Z okazji jej święta zapraszamy na krem marchewkowo-jabłkowy i inne pyszne przepisy!
ocena: 4/5 głosów: 2